Билећа: Подршка кооперантима мљекаре “Пађени”

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић посјетио је јуче мљекару„Пађени“ гдје је разговарао са власником Небојшом Вукојем.
Договорен је нови пројекат у виду 200 јуница за херцеговачко и романијско  подручје гдје мљекара „Пађени“ врши откуп млијека.
Циљ пројекта је повећење броја музних крава и млијека истакао је министар Пашалић.
„Нисам први пут у мљекари „Пађени“ и драго ми је да видим да се мљекара развија и расте. Због специфичних производа које они стварају мљекара није важна само за Херцеговину, него и за Републику Српску. Сигуран сам да ће Влада и даље подржавати ову фабрику, али и произвођаче који сарађују са мљекаром. Нови пројекат који смо данас договорили допринијеће већем броју грла, али и сировина које су неопходне за рад оваквих фабрика“, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
Власник мљекаре Пађени задовољан је новим пројектом, јер је циљ фабрике да се шири што ће омогућити већу производњу и већи број коопераната.
„Свака помоћ која се дешава на терену значи много поготово за произвођаче млијека. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде  даје око 50% вриједности једног грла, а половина ће се финсирати кроз млијеко. Пројекат је изузетно важан јер мљекара има тренд раста сваке године око 20%, тако да ће се и на терену морати произвести више млијека“, рекао је Вукоје.
Мљекара „Пађени“ ове године уложила је два милона конвертибилних марака у  објекат од 1800 метара квадратних гдје су смјестили традиционални програм са савременом лабораторијом. У двадесет општина Републике Српске мљекара има око хиљаду коопераната и у овој години откуп млијека је за петнаест процената већи у односу на претходну годину.

Извор: Општина Билећа