Братунац: Швајцарсци заинтересовани за откуп јагодичастог воћа

Представници швајцарске компаније “Лукова”, која послује у Србији и бави се прерадом и конзервисањем воћа и поврћа, посјетили су општину Братунац и у разговору са откупљивачима јагодичастог воћа и хладњачарима са овог подручја, изразили намјеру за откуп овог воћа и остваривање трајне сарадње.
Ова компанија планира да се дугорочно позиционира на овом тржишту у погледу откупа јагодичастог воћа, првенствено малине и у том смислу траже сталне партнере који ће моћи да их прате у пословању.

На састанку, коме је присуствовао и начелник братуначке општине Лазар Продановић, представљен је рад ове компаније, разговарано је о модалитетима сарадње и уласка на тржиште Републике Српске, односно БиХ, у коме виде велики потенцијал у даљем развоју пословања.

Братуначки хладњачари изнијели су проблеме са којима се суочавају у вези са откупом јагодичастог воћа, а неки од њих већ су исказали интересовање за сарадњу са овом компанијом.

“Лукова” има три производне јединице и 10 изнајмљених хладњача у Србији. Запошљава око 300 радника и једна је од највећих извозника замрзнутог воћа и поврћа.

Из ове компаније истичу да је њихова успјешност посљедица тога што имају директне уговоре са клијентима, без посредника, што им омогућава да дају најбољу цијену на тржишту.

Продановић је захвалио представницима компаније на исказаном интересовању за ово тржиште, те очекује, да ће у будућности остварити успјешну сарадњу са откупљивачима јагодичастог воћа са овог подручја, које је рекордер по производњи малине у Републици Српској, али има значајну производњу и купине, боровнице и другог воћа.

Братуначки произвођачи малине долазак швајцарске компаније на ово тржиште гледају с оптимизмом јер су због непознатих откупних цијена, неизвјесности око наплате предатог рода, многи смањили производњу и намјеравали да прекину са производњим.

Вишегодишња пракса откупљивача да се до завршетка бербе не саопштава откупна цијена малине, коју произвођачи предају по непознатим условима, довела је до несигурности узгајивача, незадовољства и бесперспективности ове производње.

Долазак “Лукове”, која нуди конкретне услове сарадње, малинари виде као здраву конкуренцију овдашњим откупљивачима и хладњачарима, те сигурност пласмана, цијене и рокова исплате преузете малине, чиме би произвођачи били заштићенији.

Извор: СРНА