Братунац: У петак отварање Сајма пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма

У Братунцу ће у петак, 30. јуна бити отворен дводневни традиционални 11. Сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма “Дани малине”.  Организатор Сајма је општина Братунац уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је Срни да су све припреме обављене и да је учешће на Сајму најавило 55 излагача из Републике Српске, Србије, Федерације БиХ и Хрватске.  Он каже да се традиционално “Дани малине” организују посљедњег викенда у јуну у јеку бербе овог воћа, чијим се узгојем у Братунцу бави око 1.500 домаћинстава, а циљ је да тај број премаши 2.000. Млађеновић је навео да је малинарство један од главних ресурса за развој општине.
– Заокружили смо производни процес од формирања расадника и узгоја квалитетних садница малине и купине, затим инсталисања система противградне заштите до изградње система за наводњавање, а отворено је и неколико хладњача за откуп и складиштење воћа – појашњава Млађеновић.
Он каже да организовањем манифестације “Дани малине” желе да омогуће произвођачима са подручја Братунца и сусједних општина да се стручно усавршавају и прате развој и примјену нових технологија у пољопривреди како би остваривали што бољи квалитет и веће приносе.
Осим изложбе производа и услуга на сајамским штандовима у оквиру “Дана малине” биће организовано више стручних предавања о малинарству, пчеларству, воћарству и мљекарству, а биће уручене награда најбољим узгајивачима малине са подручја братуначке општине.
У оквиру ове манифестације биће проглашени власници најљепших градских и сеоских дворишта и балкона у овој општини, а по три првопласирана власника најуређенијих балкона и дворишта биће награђена.
Ове године у оквиру “Дана малине” биће организована и 10. изложба паса.

Извор: СРНА