Брчко: Донесене мјере о ублажавању ограничења рада привредних субјеката

Командант Кризног штаба за заштиту и спашавање и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић саопштио је јуче је да је Штаб донио низ мјера које се односе на ублажавање ограничења рада привредних субјеката на подручју Дистрикта.

Он је нагласио да ће од 4. маја бити пуштене у рад трговине на велико и мало (осим трговине одјећом), аутошколе / возачке школе, библиотека (без кориштења читаоница) музеј и галерија и занатске дјелатности (не односи се на фризерске салоне и друге третмане за његу и уљепшавање тијела).

„Штаб је усвојио низ одлука, а најважнија је план мјера за пуштање у рад појединих привредних субјеката, дјелатности на подручју Дистрикта којим се предлаже да ово попуштање мјера у фазама почне од 4. маја ове године. Напомињем, и тада ће се водити строги надзор и контрола од стране инспекцијских служби. Интервал између пуштања појединих дјелатности је од 10 до 14 дана и у том интервалу ћемо пратити како и у којој се мјери поштују правила и процедуре у вези с понашањем како корисника тих објеката тако и запослених у тим објектима и у зависности од тога ћемо предузимати и ове мјере. Уколико све буде према плану, у интервалу од 10 до 14 дана кренуло би отварање и друге групе дјелатности за коју такођер очекујемо да буде приједлог струке. Средином маја можемо очекивати другу фазу, уколико нам епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала“, казао је Милић.

Наредба (План мјера за пуштање у рад привредних субјеката у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине)

„Штаб за заштиту и спашавање 23. априла донио је наредбу о процедури за спречавање и сузбијање епидемије корона вируса у просторима привредних субјеката, установа, институција и јавних служби“, казао је Милић те додао да је неопходно строго поштовати ову наредбу којом је, с епидемиолошког становишта, прописан начин рада и функционисања с циљем заштите како радника тако и становништва.

„За грађане је веома важно да при уласку у објекте јавних установа, продавница, апотека и слично обавезно поштују процедуре као што је дезинфекција на улазу у објекат, затим да у објекте могу ући и у њима боравити лица уз обавезно ношење заштитних маски. Радници у правним субјектима, предузетници, физичка лица, запослени у институцијама, јавним службама и установама као и на пијацама који у радном процесу остварују директан контакт са странкама морају да користе заштитне рукавице. Остали запослени нису у обавези кориштења заштитних рукавица, али морају учестало да користе дезинфекционо средство. Такођер, у објектима је дефинисан ограничен број корисника – купаца који могу да буду присутни у исто вријеме. Потребно је поштовати мјеру физичког размака од 2 метра у просторији или простору као и приликом чекања на улазу и потребно је да се задржавања у објекту сведу на најмању мјеру“, казао је Милић.

Извор: Влада Брчко Дистрикт