Брчко: Осам и по милиона КМ за подстицаје у пољопривреди

Влада Брчко дистрикта данас је усвојила Правилник о начину и условима за подстицаје у пољопривредној производњи за 2017. годину, за које је овогодишњим буџетом предвиђено 8.525.000 КМ.
– Правилник је нешто измијењен у односу на претходне године, у техничким стварима које би требало да олакшају пољопривредницима процедуру у вези са документацијом за подношење захтјева, а начињене су неке измјене с циљем спречавања злоупотребе подстицаја – истакао је шед Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта Саша Танић.
Одјељење је у Правилнику задржало ставку према којој се пољопривредницима гарантује првобитна исплата 80 одсто средстава, а накнадно 20 одсто.
– То је учињено због непредвидивих финансијских издатака, јер ми никада не можемо одмах знати колико ћемо имати и каквих поднесених захтјева, због чега се одређени дио финансија привремено не исплаћује – истиче Танић.
Правилник ступа на снагу првог дана од објављивања у Службеном гласнику.
Танић је истакао да очекује да ће јавни позив бити расписан већ 1. августа и биће отворен 45 дана.
Брчанска Влада је данас усвојила и програм утрошка текућих грантова у Одјељењу за расељена особе, избјеглице и стамбена питања за програме који се реализују у оквиру рада овог одјељења, а предвиђени су буџетом Брчко дистрикта за 2017. годину. Укупан износ првог дијела грантова је 1.800.000 КМ, а намијењен је за програм обнове индивидуалних стамбених објеката, рјешавање питања накнада за носиоце станарских права којима је рјешењем надлежног органа утврђено станарско право, те за рјешавања и ублажавање преосталих посљедица насталих у поплавама 2014. године и стамбено збрињавање Рома.

Извор: СРНА