Брчко: Помоћ мљекарима

Eu Mljeko

Земљорадничка задруга „Брка“ из Брчког потписала је Меморандум о разумијевању са Развојном агенцијом Чешке о имплементацији пројекта „Побољшање квалитета и повећање квантитета млијека на подручју Брчко дистрикта“, чија је укупна вриједност 580.000 ЕУР, а учешће Чешке износи 480.000 ЕУР.
Директор задруге „Брка“ Рахман Шаћир рекао је данас, 31. маја, да ће реализацијом овог пројекта задруга направити нови модерни сабирни центар за млијеко, који ће уједно представљати темеље за изградњу прве мљекаре на подручју Брчко дистрикта.
Према његовим ријечима, изградња сабирног центра ће бити готова до краја 2016. године.
– Како би се пројекат успјешно спровео, задруга ће од Чешке добити нови камион-цистерну за транспорт млијека, нове лактофризе за откупне станице и сабирни центар, као и модерну лабораторију за контролу квалитета – рекао је Рахман.
Рахман каже да ће запослени и кооперанти задруге проћи кроз низ едукација које за циљ имају оптимизацију производње и побољшање економских параметара.
Одређени број коопераната ће посјетити произвођаче млијека и мљекаре у Чешкој како би се њихова искуства пренијела у Брчко.
– Задруга има уговорену производњу млијека са више од 500 коопераната и годишње откупи и пласира више од пет милиона литара млијека. Према пројекту задруга планира да запосли шест нових радника, а предност ће се дати младим људима – каже Рахман.
Пројекат су подржали Развојна агенција и Министарство спољних послова Чешке.

Извор: Capital