Брод: “Пољокласт” планира сарадњу са другим кластерима

Кластер за развој, повећање конкурентности у руралном сектору и пласман пољопривредних производа на добојској регији “Пољокласт” успио је да реализује низ предвиђених активности које су дале позитивне резултате у смислу помоћи при промоцији и маркетингу производа домаћих произвођача, рекла је менаџер “Пољокласта” Јулијана Петровић.
Она је истакла да је успјех “Пољокласта” што се регистровао на ЕУ платформи, а у наредном периоду планирају да успоставе сарадњу са кластерима ван Републике Српске.
“Надамо се да ће наше активности, уз активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, обезбиједити домаћим пољопривредницима извоз у земље ЕУ”, рекла је Петровићева у Броду на годишњој Скупштини кластера “Пољокласт”, на којој су усвојени извјештај о раду и спроведеним активностима, те финансијски извјештај.
Предсједник Скупштине “Пољокласта” Вид Ракић истакао је да је од оснивања, 2019. године, до данас реализовано низ предвиђених активности, али и истакао да је направљена добра платформа за реализацију низа пројеката у наредном периоду.
Теренски консултант за подручје добојске регије Слађана Берић Товирац истакла је да је једна од активности у наредном периоду оснивање задруге и додала да на подручју ове регије постоји велики број пољопривредних удружења.
Она је навела да су пољопривредна удружења непрофитне организације које не могу саме да заокруже пословање, док задруге представљају напреднији ниво организовања произвођача и у могућности су да самостално организују производњу и фактуришу услуге.
Првој годишњој Скупштини “Пољокласта”, осим домаћина и представника општинске управе, присуствовали су представници градова, општина и удружења из Дервенте, Добоја, Станара, Модриче, Пелагићева и Доњег Жабара.
Скупштини су присуствовали и Виолета Лемић и Драган Вучковић из Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Радмила Цвијић и Драгиша Марковић у име Ресора за пружање стручних услуга из Добоја, те теренски консултант за подручје добојске регије Слађана Берић Товирац.

Извор: СРНА