Будимпешта: Одржана завршна конференција пројекта „eDigiStars“

Представници Развојне агенције Републике Српске учествовали су јуче у Будимпешти на завршној конференцији пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars. На конференцији су укратко представљени циљеви и постигнути резултати а одржане су и три панел сесије на којима је разговарано о могућностима проналажења посла и самозапошљавања особа старијих од 50 година, као и цјеложивотном учењу и развоју дигиталних вјештина и компетенција за ову категорију незапослених лица. Такође, разговарано је и о модалитетима посредовања, односно спајања послодаваца и потенцијалних запосленика са одговарајућим дигиталним вјештинама.

Конференцији су, поред партнера из других европских земаља, учествовали и представници агенције „Спектар“ која је била један од локалних партнера Развојној агенцији Републике Српске у реализацији активности у оквиру пројекта. Једна од најзначајнијих била је пилот обука у дигиталној области за незапослена лица старија од 50 година, која је одржана у Бањој Луци у мају 2022. године у чијој је реализацији учествовао и Завод за запошљавање Републике Српске. Обука је била веома успјешна а крајњи циљ је да овај програм постане самоодржив, те да обуку у дигиталној области прође што више особа у наредном периоду на територији цијеле Републике Српске.

Пројекат eDigiStars је суфинансиран из средстава ERDF, IPA и ENI фондова у оквиру Interreg Дунавског транснационалног програма у којем учествује 14 партнера укључујући и Развојну агенцију Републике Српске као јединог партнера из Босне и Херцеговине. Водећи партнер у пројекту је Innoskart – ИКТ кластер (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) из Мађарске, а остали партнери у пројекту су из Аустрије, Румуније, Словеније, Мађарске, Чешке Републике, Босне и Херцеговине, Украјине и Бугарске. Пројектни конзорцијум чини и 5 придружених стратешких партнера из Мађарске, Украјине, Аустрије, Чешке Републике и Словеније. Пројекат је почео да се проводи 01. јула 2020. године, а предвиђено вријеме трајања пројекта је до краја ове године.

img-74198eea62913b912ad918782d984e98-v img-4846dc7a1ace830f50b5fcf8361ac08b-v