Чаковец: Развијати јавне политике за подршку екосистему друштвених предузећа

Представници Развојне агенције Републике Српске учествовали су у Дијалогу о политикама и радионици посвећеној трансферу знања у области друштвених предузећа и екосистема подршке у Дунавској регији у оквиру пројекта „Унапређење развоја социјалне економије ангажовањем локалних власти у екосистеме подршке друштвеним предузећима за инклузивније тржиште рада у Дунавској регији – Danube4SEecosystem.

Догађај је одржан 18. и 19. јуна 2024. године у Чаковцу, Хрватска, у организацији Јавне установе за развој Међимурске жупаније РЕДЕА.

У оквиру радионице било је ријечи о бољем приступу тржишту, промоцији социјалне економије на регионалном и локалном нивоу и бољем приступu финансирању.

Социјална задруга „Хумана Нова“ из Чаковца представљена је као примјер добре праксе која кроз запошљавање особа са инвалидитетом и других маргинализованих група континуирано промовише социјалну укљученост и развија моделе радне интеграције.

У оквиру панел дискусије размијењена су искуства о јавно-приватним партнерстивма и представљене најбоље праксе за подстицање социјалне економије.

На састанку партнера дискутовало се о наредним активностима, као и о унапређењу отпорности, знања и вјештина управљања иновацијама и о развоју јавних политика на локалном нивоу за подршку екосистему друштвених предузећа у Дунавској регији.

У пројекту којег подржава Европска унија кроз Interreg Дунавски регионални програм, Развојна агенција Републике Српске учестује као једини партнер из Босне и Херцеговине и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске као придружени стратешки партнер.

Главни циљ пројекта је заједнички развој инспиративних политика за друштвена предузећа укључивањем локалних нивоа власти у екосистеме подршке друштвеним предузећима да би се унаприједило инклузивно запошљавање у Дунавској регији уз подршку одрживом пословању друштвених предузећа и повећања њихове улоге у запошљавању на нивоу насеља и регија.

Више информација о пројекту можете пронаћи на званичној интернет страници пројекта: https://interreg-danube.eu/projects/danube4seecosystem