Дервента: Ниче нова индустријско-пословна зона

Нова улагања у дервентску привреду, запошљавање радника и долазак нових инвеститора на подручје општине, није прекинула ни тренутна ситуација изазвана пандемијом корона вируса, кажу за еКапију из Општине Дервента.

На иницијативу дервентског привредника Миланка Балешевића, власника фирме МБ Моторс, кренула је изградња нове индустријско-пословне зоне у коју ће инвестирати и домаћи и страни инвеститори.

Зона се простире на површини од 24.000 м2, у њу ће бити уложено око 20 мил КМ, а биће запослено око 200 радника.

МБ Моторс гради спортско-рекреативни центар површине 1.600 м2 са салом за футсал, теретаном и дијелом угоститељског објекта који ће запошљавати 15 радника.

Трговински ланац Робот гради објекат од 4.500 м2 и запошљава 65 радника. Такође, свој објекат гради и Вокел који се бави продајом санитарија, керамике и водоинсталација. Објекат је величине 4.000 метара квадратних и запослење ће добити око 40 радника.

– Један дио земљишта у овој зони купио је и домаћи инвеститор из Осиње, који је тренутно у процедури регистрације фирме која би требало да се бави производњом ролетни и дијелова и опреме за ПВЦ столарију, а један дио земљишта је купио и италијански инвеститор који планира да покрене производњу дијелова за шахтове – кажу из Општине Дервента.

Остаје један дио за стамбену зону гдје је планирана реконструкција постојећег објекта у стамбени објекат са око двадесет станова, те остављен дио земљишта за изградњу нове стамбене зграде у којој би се такође градило двадесет станова.

– У овој зони тренутно се гради улица поред некадашњег предузећа Рад која ће повезати улице 1. маја и Жељезничку, а гради се заједничким новцем поменутих привредника и општине. Извођач радова је дервентско предузеће Геокоп. Привредници су обезбиједили 100.000 КМ за изградњу подземних инсталација, канализације и одвод фекалних и оборинских вода. То је потврдио и Милијан Стојчић из дервентског комуналног предузећа који проводи надзор над радовима у области водовода и канализације.

– У току је изградња канализације у дужини од 280 метара и оборинске канализације на 340 метара која се завршава са сепаратором уља и масти кроз поменуту улицу, а који се даље наставља кроз Жељезничку улицу према будућем пречистачу код нове Механике – рекао је Стојчић.

Из општинског буџета за изградњу улице је издвојено 142.000 КМ и биће утрошено на асфалтирање, изградњу тротоара и расвјете. Начелник Дервенте Милорад Симић је изградње улице поред Рада окарактерисао као одличан примјер заједничког ангажмана привредника и локалне управе односно успјешан вид јавно–приватног партнерства. Завршетак радова планиран је у наредних 45 дана.

Још двије нове инвестиције у металопреради

Њемачки инвеститори Томас и Вероника Дриттенпреис, власници компаније Техпро ЦНЦ, успјешно послују у Дервенти од 2008. године. Компанија има два производна погона, у Осињи и Дервенти, гдје се на ЦНЦ машинама производе дијелови за аутоматизовану производњу аутомобила.

Са циљем проширења производних капацитета у оквиру индустријске зоне купљено је земљиште површине 61.287 метара квадратних, на којем је планирана изградња производних хала површине око 17.000 метара квадратних. Фирма тренутно запошљава 170 радника и планира пријем нових у складу са проширењем капацитета.

У сервисно–комуналној зони, која се на неки начин преплиће са новом зоном у настајању, власник фирме Метал про Далибор Добрић градиће пословне објекте за трговинско-услужну дјелатност и производни погон у сектору обраде метала. Градња пословног објекта ће тећи у двије фазе. У првој фази градиће се објекат величине 1.000 метара квадратних и његов завршетак је планиран у току идуће године док ће преосталих 700 метара квадратних пословног простора бити рађено по завршетку прве фазе. Планирано је запослење 12 радника.

Извор: ba.ekapija.com