Дервента: Отворена хладњача

У Дервенти је данас отворен објект расхладног система капацитета 370 метара кубних, укупне вриједности 180.000 КМ, а средства за изградњу обезбиједили су Амбасаде Италије у БиХ, локална заједница и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Свечану врпцу пресјекли су директор задруге “Агропосавина фарм” Рајко Кулага, начелник општине Дервента Милорад Симић, представник италијанске Амбасаде у БиХ Марко Зекинато и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Миленко Обрадовић.

Дервента - отворен објекат расхладног система

Кулага је рекао да ће објекат расхладног система укупне површине 284 метра квадратна првенствено служити за пољопривредне произвођаче, чланове задруге који су претрпјели штету током поплава 2014. године, али и за све остале заинтересоване произвођаче који имају тржишне вишкове.
– Имамо плус комору, припремну комору и минус комору. Ово ће да буде транзитно расхладно складиште за откуп производње, првенствено за складиштење јагодичастог воћа и поврћа, а касније и за складиштење јабука, крушака и осталог воћа – додао је Кулага.
Он је навео да ће бити израђен правилник према којем се регулисати кориштење расхладног објеката, односно цијена складиштења и да је локална заједница изразила спремност да субвенционише цијену.
Начелник општине Симић рекао је да је локална заједница у разговору са представницима Амбасаде Италије у БиХ договорила реализацију помоћи, у виду обнове индустријског канала и изградње хладњаче. Он је додао да је ово почетак добро организоване производње и да је увјерен у исправност улагања.
Симић је додао да интересовања за производњу поврћа и воћа постоји, да су већ засијане површине од пет, десет или петнаест дунума малине, те да ће стављање у функцију расхладног система учврстити производњу.
Координатор на пројекту за санацију посљедица од поплава при Амбасади Италије у БиХ Марко Зекинато изјавио је да се у Дервенти завршава друга фаза помоћи у обнови након поплава у мају 2014. године.
– Вриједност помоћи је 45.000 евра за изградњу хладњаче и 35.000 евра за реконструкцију канала у индустријској зони. Пројекат је кренуо у прољеће 2015. године у шест локалних заједница БиХ у укупној вриједности 1,2 милиона евра – рекао је Зекинато.
Представник ресорног министарства Обрадовић изјавио је да је изградња расхладног система оправдана инвестиција, јер се појавио вишак производа код пољопривредних произвођача.
– Дервента је прије рата била шампион у производњи млијека – шест милиона литара годишње, а сада је тај износ надмашен. Овај објекат даће нову вриједност произведеним количинама воћа и повраћа. Министарство увијек препознаје овакве пројекте и помаже њихову реализацију – рекао је Обрадовић.
Он је додао да ће ресорно министарство кроз подстицаје за наредну годину наставити да подржава осавремењавање расхладног система у Дервенти.

Извор: СРНА