Добој: Нови погон фабрике „Вишт“

Новоотворени погон фабрике “Вишт” из Руданке код Добоја, која производи вакуумске пресе са мембраном, у петак (30.09.2016.) посјетили су министар науке и технологије Српске Јасмин Комић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и најавили подршку министарстава том предузећу.
Министар Комић каже да је власник фабрике Звјездан Вишт апсолутни побједник за најбољу технолошку иновацију Републике Српске у периоду 2007-2014. године и најавио даљу подршку овог министарства.
– То је доказ да ми на овим просторима имамо потенцијале, да их треба његовати, подстицати и ослобађати, а Министарство науке и технологије кроз своје програмске подршке управо то и ради – рекао је Комић.
Комић је подсјетио да је једна од важних манифестација Такмичење за најбољу технолошку иновацију коју ресорно министарство Српске организује заједно са Министарством просвјете, науке и технолошког развоја Србије.
– Ово је најбољи доказ да можемо бити конкурентни, да можемо развијати привреду, да будемо дио европског простора у сваком погледу и да на тај начин остваримо жељени развој – наводи Комић.
Министар Шаровић најавио је да ће ово министарство активно подржати рад Фабрике “Вишт” из Руданке код Добоја.
– Обећао сам помоћ и Савјета министара БиХ кроз подршку иноваторству, кроз освајања неких нових тржишта,као и кроз подршку у суспензији и смањењу царинских стопа за репроматеријал који уграђује у финални производ, јер видимо да су пресе које изграђује своју примјену нашле широм свијета – рекао је Шаровић.
Градоначелник Добоја Обрен Петровић наводи да су одлуком Скупштине града помогли Фабрику “Вишт” са око 50.000 КМ и најавио ново издвајање од око 100.000 КМ.
Он каже да је локална управа дала гаранцију да ће преко скупштине помоћи куповину новог објекта, којег је Вишт купио на лицитацији.
Власник предузећа Звјездан Вишт каже да је скоро сва производња пренијета у нови погон, који је потпуно опремљен да настави пласман производа, а 93 одсто је намијењено иностранству.
Он каже да је процијењена вриједност пројекта изградње новог објекта у првој фази око 3.000.000 КМ, од чега лично улаже 65 одсто, а остало кредитном линијом и уз помоћ града Добоја, од којег Вишт очекује веће учешће у другој фази, која подразумијева набавку нове опреме како би се проширила активност што ће условити и ново запошљавање радника са садашњих 22 на 34.
Вишт каже да су вакуумске пресе са мембраном, између осталог, нашле мјесто на тржишту Индије, Кине, Русије, Сингапура, Малезије, Тајвана, Летоније, Шведске, Холандије, Шпаније, Португала, Њемачке, Велике Британије, Ирске, Америке, Канаде, Перуа, Мексика, Нигерије, те да се воде преговори и са компанијама из Аустралије.
Због помоћи овом предузећу Вишт је уручио захвалнице министарствима индустрије, енергетике и рударства, науке и технологије Републике Српске, Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, градоначелнику Добоја, Привредној комори Републике Српске, Савезу иноватора Републике Српске, партнерима из Холандије, те другим појединцима и колективима.
Извор: СРНА