Добој: Предузећа унаприједила знања у области продаје и маркетинга

У Добоју је јуче завршен нови циклус обуке у оквиру “Продајно-маркетиншке академије за предузећа из Републике Српске”, који је организовала Развојна агенција Републике Српске под окриљем Европске мреже предузетништва. Обуку, коју Агенција организује већ трећи пут, успјешно су завршили представници 16 привредних субјеката из Бање Луке, Приједора, Добоја, Градишке, Лакташа, Дервенте и Модриче.

Руководилац Одјељења за подршку развоју предузећа и предузетништва Бојан Ћудић рекао је обука резултат пажљиве анализе стварних потреба предузећа што најбоље потврђује задовољство полазника усвојеним знањем.

“У овом циклусу имамо 16 полазника и циљ је да у периоду од шест мјесеци колико траје академија полазници стекну одређена знања из ове области и примијене их у привредним субјектима из којих долазе. Реакције полазника су изузетно добре а најбољи показатељ квалитета обуке је чињеница да је интересовање веће од броја расположивих мјеста”, рекао је Ћудић.

Предавач Милош Тодоровић појаснио је да се током обуке стичу практична знања која доприносе остваривању бољих резултата у предузећима. Он каже да полазници дођу са предубјеђењем да довољно познају материју и да им се указује на концепт организације која учи, односно на нова сазнања и трендеве у одређној области.

“Оно што ми на академији покушавамо да урадимо, а по ријечима полазника и успјешно остварујемо, јесте да објаснимо да је знање основни ресурс, што се некако у нашем друштву не промовише”, навео је Тодоровић.

Он истиче да су у растућој ИТ глобализацији маркетиншке основе исте, али да се мијења механизам комуникације на начин да се све одвија онлајн.

“Едукација у људе и маркетинг су прве двије ствари које се укидају у фирмама када је криза, као и рекламирање на медијима што на неки начин има средњорочне и дугорочне посљедице”, рекао је Тодоровић и указао на тренд да је видљив помак улагања у људски ресурс, али на присилан начин.

Према његовим ријечима, предузећа ће све више морати да се позабаве интерним ресурсима и да им омогуће простор за развој, у супротном неће бити у прилици да функционишу на тржишту.

Представник хотела “Цептер-Палас” из Бањалуке Милан Дрчић похвалио је академију на којој се скреће пажња на питања и процесе у комуникацији и продаји које се подразумијевају.

Обука у Добоју организована је у сарадњи са Градском развојном агенцијом Добој. Директор агенције Алекса Мирчетић истакао је посебно задовољство чињеницом да је обуку прошло и седам предузетника из овог града који ће стечено знање искористити за ширење пословања.

“Морамо пробудити свијест о што већем улагању у маркетинг који је и најбитнији за опстанак посла и предузетништва”, навео је Мирчетић.

До сада је ову обуку прошло 39 представника привредних субјеката. Развојна агенција Републике Српске и у наредном периоду пратиће трендове тржишта и у складу с тим организовати активности које ће допринијети подизању капацитета предузећа како би постала конкурентнија како на домаћем, тако и на међунаордном тржишту.