Добој: Завршен нови циклус обуке за припрему и провођење пројеката

Тридесет други циклус обуке за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката, који реализује Развојна агенција Републике Српске, завршен је данас у Добоју. Семинар је успјешно завршило 18 полазника, представника локалних заједница, локалних развојних агенција и институција из Добоја, Модриче и Теслића. Обука је реализована у сарадњи са Градском развојном агенцијом Добој.

Циљ четверодневног семинара је да оснажи капацитете локалне управе и њених институција у ефикаснијем привлачењу донаторских средстава за реализацију развојних пројеката. Полазници семинара раде на конкретним примјерима, према логичкој матрици коју примјењује већина донатора и по завршетку семинара бивају оспособљени да самостално или у тиму припреме и реализују пројектне приједлоге.

“За ову активност је Развојна агенција Републике Српске ове године у јуну мјесецу добила престижну награду Европске асоцијације регионалних развојних агенција – ЕУРАДА на пољу унапређења капацитета јединица локалне управе и локалних институција”, рекао је представник Развојне агенције Републике Српске Марко Какућа.

Он је додао да су, према подацима којима располаже Агенција, одборена 24 пројекта чија је укупна вредност већа од 12.500.000 КМ, а који су реализовани захваљујући овим обукама. Какућа је истакао да је Агенција до сада обучила 581 особу из чак 55 јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Директор Градске развојне агенције Добој Алекса Мирчетић каже да је 20 полазника из Добоја до сада успјешно прошло ову обуку с циљем јачања локалних капацитета.

“Пројектна процедура уопште није једноставна”, рекао је Мирчетић и навео да је добојска Развојна агенција прошле године учествовала у изради пет пројеката од којих су неки у завршној фази а неки одбијени.

Он је задовољан што је пројекат о обновљивим изворима енергије упућен Амбасади Чешке у БиХ ушао у финалну фазу међу десет најбоље рангираних од преко стотину пријављених.

Представник Туристичке организације Добој Сандра Пијуновић каже да је семинар користан због практичног дијела за комплексније пројектне процедуре, захваљујући којима ће бити оспособљени да аплицарају и према фондовима ЕУ.