Градишка: Њемачки инвеститор покреће фабрику електричних возова за колекционаре

Инвеститор из Њемачке ће у индустријској зони у Новој Тополи код Градишке почетком наредне године отворити фирму у којој ће за почетак запослити 40 радника, изјавила је генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић.

– Поносна сам што сам личним залагањем и трудом довела инвеститора из Њемачке који ће у индустријској зони у Новој Тополи ускоро запослити 40 радника, а потом, како су ми рекли намјеравају сваке седмице запошљавати по још пет радника до краја 2023. године. Што значи око 250 радника – рекла је Сајић.

Она је истакла да је регистрација фирме завршена, да је закупљен пословни простор, те да у јануару пристижу машине из Њемачке.

Сајић је навела да ће се инвеститор овдје бавити производњом електричних локомотива, вагона и возова за колекционаре, као и додатне опреме – стаза, мостова и тунела и друге декорације.

– Ријеч је о производима за колекционаре, електричним возовима на даљинско управљање и пратећој опреми које купују колекционари и који коштају више од хиљаду евра – рекла је Сајић.

Она је додала да је са инвеститором почела разговоре у септембру, те да им је достављала све информације о порезима, енергентима и организовала састанке са градоначелницима Лакташа и Градишке Мирославом Бојићем и Зораном Аџићем, те директором Привредне коморе Републике Српске Пером Ћорићем.

– Инвеститор је размишљао да улаже у Бугарску, али сам успјела да представим све наше предности и потенцијале и инвеститор је сада код нас. Иначе, жеља ми је била при поласку у Минхен да доведем бар једног инвеститора и ево успјела сам. Нажалост, епидемија вируса корона ми је узела више од пола мандата, јер је Њамачка је, сјетимо се, била под тешким закључавањем – рекла је Сајић.

Она је додала да инвеститор у њемачкој покрајини Хесен посједује двије фабрике које се баве електроником, те да су раније имали и фабрике у Кини.

– Уколико буду задовољни, кажу ми, све своје инвестиције би усмјерили код нас. Добра страна ове инвестиције је што ће тражити подизвођаче са домаћег терена, тако да ће у збиру бенефит од ове инвестиције бити знатно већи – истакла је Сајић.

Извор: kapija.com