Иновативна идеја добар пут у сигуран бизнис

Још једна пословна идеја подржана у оквиру Акцелератор програма развија се у успјешан посао. Данијела Чворо и Драган Вукадин из Источног Сарајева у програм су ушли 2021. године са идејом „Производња хумуса калифорнијских глиста“ за коју су и награђени.

„Лумбрихумус (Lumbrihumusје органско гнојиво које настаје прерадом стајског ђубрива од стране калифорнијских глиста. С обзиром на то да није произведена боља земља од ове, а одушевљени смо процесом њеног настајања јер је дјело саме природе, одлучили смо да покренемо овај бизнис јер смо љубитељи природе и здравог начина живота. Ово је дефицитарно занимање у БиХ а тржиште и потражња су велики. У прилог томе и податак да водеће земље у производњи лумбрихумуса као што су Холандија, Италија, Шпанија ни приближно не задовољавају своје потребе а камоли да се баве извозом“, каже Данијела.

Истиче да ова врста гнојива има широку примјену у повртларству, воћарству, цвјећарству, узгоју зачинског биља, хортикултури, маслинарству, виноградарству, узгоју травњака и ратарству. Без обзира на начин и вријеме његове примјене, биљке из њега усвајају корисне састојке што директно утиче на повећање приноса. Такође, захваљујући њему плодови раније сазријевају, љепшег су изгледа и бољег квалитета, а због свог продуженог дјеловања на тло, лумбрихумус је инвестиција и за надолазеће године.

„Сви који су заинтересовани за производњу здраве хране, без додавања вјештачких ђубрива, су наши највећи купци јер је та производња могућа једино уз искључиву употребу лумбрихумуса. Потпуно природан производ намијењен је и свим страственим љубитељима цвијећа који желе само најбољу храну за своје биљке“, појашњава Данијела.

„Интересантан је податак да у једном леглу глиста има 100 000 јединки и да се тај број на свака три мјесеца удвостручи. Због тога можемо слободно да кажемо да су то наши дуговјечни задовољни радници, без плате и доприноса, који имају обезбијеђен смјештај и храну“, на сликовит начин описује Данијела додајући да је највећа предност лумбрихумуса што не садржи термофилне и анаеробне бактерије и не доводи до ефекта „паљења биљке“ што значи да нема опасности због прекомјерне употребе а такву особину стајско ђубриво нема“, истиче Данијела.

За сада продају раде лично, а план за ову године је да своје производе пласирају продајним центрима (продавнице, маркети, пољопривредне апотеке, пијаце) и уведу већи број паковања различитих грамажа. Искуство које су стекли учешћем у Акцелератор програму помогло им је да лакше уђу у предузетничке воде.

„Пријаву за Акцелератор програм смо видјели на фејсбук страници Развојне агенције Републике Српске и након првог круга изабрани смо да учествујемо на двомјесечној обуци. Практичне вјежбе и интерактивна комуникација са предавачима и осталим учесницима помогли су нам да проширимо своја знања и сазнамо више о предузетничком свијету. Уз подршку ментора, најзахтјевнији и уједно најкориснији дио програма је била израда пословног плана. Да би постали предузетници треба нам идеја а највећи изазов је заправо открити шта је оно што највише волимо да радимо јер тек онда можемо да стварамо своју причу, бирамо своје радно вријеме и људе са којима желимо да радимо. Ако имате дилему да ли је то баш посао за вас препоручујемо вам да се пријавите за наредни Акцелератор програм јер ће вам сигурно бити занимљиво да чујете искуства свих предавача и осталих учесника», поручује Данијела онима који се још увијек двоуме да крену предузетничким стазама.