Источна Илиџа: Неопходно улагати у женско предузетништво

Општина Источна Илиџа у 2023. години покренула је програм подршке женском предузетништву који се спороводи на основу Плана обезбјеђивања и усмјеравања средстава подстицаја малих и средњих предузећа и предузетништва на подручју општине Источна Илиџа за текућу годину.

С тим у вези, начелник Маринко Божовић одржао је састанак са четири предузетнице из Источне Илиџе које су оствариле право на подстицајна средства за новоосноване дјелатности, регистроване у 2023. години, у укупном износу од 15.000 КМ.

Како је истакао начелник Божовић, Општина Источна Илиџа је препознала женско предузетништво као област у коју је неопходно улагати, како новчаним средствима, тако и разним едукацијама, савјетовањима и другим видовима сарадње, како би се жене добиле потребну подршку када је у питању предузетништво.

Општина Источна Илиџа ове године је подржала самосталне предузетнике који се баве одржавањем и поправком моторних возила у износу од 50.000 КМ, а сљедеће године, како је истакао начелник Божовић, ову подршку могу очекивати самосталне предузетнице и предузетници иѕ области фризерско-козметичарских услуга. У оквиру програма „Diaspora Invest“ који Општина Источна Илиџа реализује у сарадњи са организацијом USAID створена је могућност за обезбјеђивање додатних средстава у износу од 140.000 КМ за наведену област, у 2024. години.

Извор: Општина Источна Илиџа