Источно Ново Сарајево: Промовисан концепт пословне зоне

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић разговарали су данас о могућности учешћа српских инвеститора у изградњи пословне зоне у овој општини.
Након састанка у Источном Новом Сарајеву, Ћосић је рекао новинарима да је данас промовисао концепт пословне зоне како би привукао знатан број привредника.
– Користећи наше братске везе са општинама у Србији, прије свега општинама Чукарица /Београд/, Уб и Крупањ, покушаћу да остварим контакт са одређеним бројем привредника у овим општинама које би биле заинтересоване да искористе погодности пословне зоне – нагласио је он.
Ћосић је рекао да је замолио амбасадора да искористи свој ауторитет и помогне у реализацији ове идеје, уколико би дошли до заинтересованих инвеститора.
– То су неке идеје којима идемо корак унапријед у односу на даље облике сарадње како са институцијама, тако и са приватним компанијама. Амбасадор је изразио спремност да нас подржи – навео је начелник Ћосић.
Он је подсјетио да је Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила регулациони план који дефинише подручје пословне зоне, те сет одлука које се односе на повољности у цијени земљишта, условима који се односе на наплату ренте и уређења.
Ћосић је рекао да би пословна зона била на површини од 1.500 до 3.000 метара квадратних и да на пола локација имају интересовање домаћих инвеститора.
– Циљ нам је да, поред локалних, привучемо и људе из других општина. Србија, као лидер у великом броју индустрија у региону – прије свега пољопривредно-прехрамбене, нама је веома интересантна. Искористити везе које се зову `братска општина` и пријатељске односе са дипломатским особљем Амбасаде Србије у БиХ веома је значајно у наступу према неком од тих инвеститора – појаснио је он.
Ћосић је изразио захвалност Вукићевићу за спремност да својим препорукама помогне како би заинтересовани инвеститори ушли у пословну зону.
Амбасадор Србије у БиХ Вукићевић рекао је да га је обрадовала идеја начелника о пословној зони, те да у њој нађу мјеста и општине у Србији са којима су се побратимили.
– Потенцијала има. Наша оријентација јесте да имамо што боље и тешње односе са Републиком Српском, са општинама на локалном нивоу и на нивоу република, и да та сарадња буде и на добробит и Србије и људи са ове стране Дрине – истакао је српски амбасадор.
Он је додао да ће заложити сав свој труд и ауторитет да се дође у фазу конструктивног партнерства и да реализација тог пројекта буде примјер добре сарадње, јер за то постоји и потреба и основа.
– Имали смо и раније идеја о сарадњи, неке су реализоване, а неке не, али док год постоје идеје треба их подржати, јер ће нас вући напријед – оцијенио је Вукићевић.

Извор: Источно Ново Сарајево