Источно Сарајево: Неопходна тјешња сарадња послодаваца и служби за запошљавање

Питању незапослености, посебно младих и угрожених категорија друштва треба посветити пажњу на свим нивоима одлучивања и управљања у БиХ, рекао је замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељко Тепавчевић на форуму служби запошљавања на Јахорини.
Форум служби запошљавања под називом “Стратегије и методе за јачање сарадње са послодавцима” на Јахорини организовале су Агенција за рад и запошљавање БиХ, Пројекат запошљавања младих и Влада Швајцарске.
Тепавчевић је оцијенио да је организација оваквих скупова корисна за разматрање свих питања како би се понудила рјешења да службе за запошљавање побољшају своје услуге у раду са послодавцима и тражиоцима посла у БиХ.
– Неопходна је тјешња сарадња послодаваца и служби за запошљавање. Послодавци су генератор радних мјеста и важан фактор у социјалном дијалогу сваке економије –  додао је Тепавчевић.
Он је нагласио да законодавство и активне мјере требају бити креирани на начин који ће омогућити да послодавци отварају што више радних мјеста.
Замјеник директора за сарадњу швајцарске Амбасаде у БиХ Давид Крамер рекао је да Швајцарска из искуства зна колико је битно имати функционално тржиште рада на којем су кључни актери послодавци и службе за запошљавање.
Крамер је рекао да је у току израда стратешког документа за будућу сарадњу Швајцарске и БиХ у којем је једна од важних тачака и тржиште рада.
Учесници форума су констатовали да су послодавци и службе за запошљавање кључни актери на тржишту рада, док је Агенција за рад и запошљавање координатор у БиХ и њена надлежност није директно комуникација са послодавцима, већ је то у домену завода и служби за запошљавање у БиХ.
Форум служби је замишљен као конструктивна дискусија ширег круга актера ради дефинисања потребе за унапређењем у раду служби, односно завода за запошљавања, а да би се дале конкретне препоруке за унапређење сарадње са послодавцима.

Извор: СРНА