Источно Сарајево: Промовисан пројекат „Паметна башта“

Пројекат “Систем за мониторинг и управљање производњом у заштићеном простору – Паметна башта”, чији је носилац Пољопривредни кластер “СРП”, представљен је у Источном Сарајеву, организовањем инфо-дана.
Менаџер Пољопривредног кластера “Сарајево-Романија-Подриње” /СРП/ Жељка Пејовић рекла је Срни да је пројекат “Паметна башта” реализован у сарадњи са Министарством пољопривреде, Пољопривредним факултетом и Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и да је јуче организована презентација овог пројекта.

Она је изразила задовољство због презентације којом у области пољопривреде нешто ново полази са Сарајевско-романијске и горњодринске регије.

“Захваљујући овим новинама произвођачи ће имати прилику да у сваком моменту путем телефона могу приступити подацима о најважнијим параметрима током производње”, истакла је Пејовићева.

Према њеним ријечима Министарство пољопривреде овај пројекат је подржало кроз Правилник о подстицајима са 7.360 КМ.

“Кроз петогодишњи пројекат IFADA, Развој конкурентности у руралним подручјима /RCDP/, који је завршен у марту ове године, подржана су укупно 1.282 произвођача из различитих сектора производње, цијена набављене робе и услуга коштала је 2.880.000 КМ, од чега је Министарство пољопривреде Српске суфинансирало са 1,5 милиона КМ, остатак су Финансирале локалне заједнице и корисници”, нагласила је менаџер “СРП-а”.

Кроз IFAD-ов пројекат RCDP, како је навела, 548 произвођача поврћа је подржано кроз набавку пластеника, произвођачи кромпира подржани су са 115 старт ап пакета, произвођачи млијека набавком 100 квалитетно-приплодних јуница, више од 350 малинара кроз старт ап пакете и савјетодавство, 150 пчелара набавком опреме и ројева, а произвођачима шљива у Рудом испоручена су 42 старт ап пакета, док је Пољопривредна задруга “Увац-Рудо” подржана набавком дестилерије и доставног возила.

Пољопривредни кластер “СРП” је спроводио пројекат на терену и био задужен за праћење подржаних корисника, обезбиједио им стручна предавања и радио промоцију њихових производа, што ће бити настављено и кроз нове пројекте.

Виши стручни сарадник за ратарство и повртарство Милица Велетић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац Министарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде Српске, нагласила је да су данас пољопривредници имали прилику да присуствују презентацији пројекта “Паметна башта” и практично се упознају о принципу рада савременог софтвера намијењеног за мониторинг и управљање производњом у заштићеном простору.

“У зависности од потреба произвођачима ће бити доступни различити пакети имплементирани кроз два модула, надзор и надзор – плус – управљање, а уз то ће избором одређених сензора произвођачи моћи да прате температуру и влажност ваздуха и земљишта, интензитет сунчевог освјетљења, хемијски састав земљишта, те могућност аутоматског наводњавања и отварања/затварања пластеника”, рекла је Велетићева.

Она је истакла да је савремена пољопривредна производња незамислива без дигитализације, те да је управо због тога данашње представљање пројекта значајно за ширу регију.

Велетићева је нагласила да ће Савјетодавна служба Ресора за пољопривреду, као и претходних година наставити са редовном едукацијом произвођача поврћа, са фокусом на примјену савремене технологије неопходне за рад у производњи.

Циљ је, како је нагласила, повећање приноса и квалитета, те унапређења производње поврћа.

Извор: СРНА