Јахорина: И туризму неопходна дигитализација

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је јуче на Јахорини да је неопходна дигитализација у туризму, као и у осталим гранама привреде.
Шулић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске прошле године усвојила измјене и допуне закона о угоститељству чији је циљ да се у правни оквир уврсти пријава гостију у централни информациони систем, што ће сигурно смањити сиву зону, повећати видљивост броја туриста.

“Тај централни информациони систем ће дати и оне референтне податке који су нам потребни да знамо број, структуру, старост, интересовање туриста који долазе у Републику Српску”, истакао је Шулић који је који је учествовао на панелу “Развој туристичке дестинације и менаџмент туризма” у оквиру “Јахорина економског форума”.

Он је рекао да се на основу тих егзактних података може додатно промовисати, али и прилагођавати туристичка понуду људима који су изабрали Републику Српску као мјесто гдје желе да проведу одмор, наводећи Јахорину као препознатљиву дестинацију у Српској.

Шулић је истакао да је важно да хотели у Републици Српској прате корак са регионалним, али и европским и свјетским стандардима у области менаџмента, те додао да је важно да се направи добар основ за едукацију радне снаге.

“Радна снага је нешто што је проблем, не само код нас у Републици Српској или БиХ, него и у земљама региона, али и земљама чији је туризам на вишем нивоу попут Хрватске и Црне Горе”, навео је Шулић.

Он је нагласио да је важно наћи начин како да се хотели у Републици Српској позиционирају на европском и свјетском нивоу што се тиче понуде и очекивања самих гостију.

“Што вријеме више пролази, што имамо напреднију технологију, и гости очекују да та услуга прати те технологије, тако да је добро да имамо овај панел, да имамо и стручњаке из те области који су презентовати шта је то потребно једном модерном хотелу у 21. вијеку”, истакао је Шулић.

Директор Аграрног фонда Требиња Веселин Дутина рекао је да су пољопривреда и гастрономија идеалан спој са туризмом, а као примјер он је навео “Херцеговачку кућу” која нуди брендиране деликатесе који су постали “попут сувенира”.

Дутина је подсјетио да је “Херцеговачка кућа” бренд који је настао као локална прича, која се проширила ван града Требиња и из сфере пољопривреде је прешла у туризам.

Он истиче да је идеја о “Херцеговачкој кући” била да туристима који су долазили у поподневним часовима на једном понуде све што Требиње нуди када је ријеч о гастро-деликатесима, јер пијаца ради до 13.00 или 14.00 часова.

Дутина је додао да је овај пројекат подигнут на виши ниво када су производи брендирани и адекватно упаковани, па је “Херцеговачка кућа” прерасла границе Требиња, па је све више туриста који из Требиња умјесто магнета као сувенире носе сир, мед, вино или неки други деликатес.

“Драго нам је да ово постала прича и у другим локалним заједницама у Републици Српској јер полако и Српска постаје дестинација у којој ће свака регија имати своју кућу која ће нудити производе карактеристичне за ту регију”, закључио је Дутина.

Седми “Јахорина економски форум” који је окупио више од 600 учесника, почео је јуче на Јахорини. На 16 планираних панела око 100 говорника говори о свим темама које треба да детерминишу западни Балкан и дугорочне планове развоја.

Извор: СРНА