Милићи: Образовање за производни рад

 У Средњошколском центру “Милутин Миланковић” у Милићима јуче је почела прва у циклусу радионица с циљем успостављања центра за доквалификацију и преквалификацију кадрова у области дрвопрераде и машинске обраде, рекао је Срни службеник за пројекте у овој општини Марко Савић.
Савић је објаснио да је ову фазу пројекта подржала Агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске, у оквиру пројекта “Прилика плус”, а циљ је да центар буде регистрован и да ради по принципу Завода за образовање одраслих, са сертификатом који ће за полазнике бити валидан.
Он је додао да је у првој фази пројекта од Развојног програма УН /УНДП/ добијена опрема у вриједности од 167.000 КМ.
– Укупан буџет пројекта је око 230.000 КМ. Пројектом је предвиђено да се, осим организовања радионица, опреми центар, региструје, изради курикулум за редовну наставу, као и за дио који је планиран за доквалификацију и преквалификацију – рекао је Савић.
У Милићима истичу да је идеја о организовању оваквог центра мотивисана хроничним недостатком оспособљене радне снаге за производне струке, а да је упутно базирати ту врсту образовања при школи, као природном амбијенту за ту врсту дјелатности.
Раденко Петровић из Фабрике намјештаја и масивних плоча Компаније “Боксит” из Милића рекао је Срни да је “Боксит” веома заинтересован за школовање и преквалификацију младих кадрова у процесу обраде дрвета.
– При том, веома је важно да ће се извођење практичне наставе реализовати у производним погонима, јер ће тиме млади радник, који жели да ради за машином, најбрже и најлакше упознати машине и технологију рада и оспособити се за рад – објаснио је Петровић.
Предавање милићким дрвопрерађивачима одржала је професор економске групе предмета и помоћник директора у Средњошколском центру у Зворнику Јованка Глишић.

Извор: СРНА