Милићи: Пчеларима уручена опрема

Пчеларима са подручја општине Милићи који се баве пчеларством професионално, али и онима који тек улазе у овај посао јуче је у оквиру пројекта “Заштитимо пчеле, спасимо еко-систем”, чија је вриједност 80.000 евра, подијељена опрема неопходна за развој пчеларства.
Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је да је “Заштитимо пчеле, спасимо еко-систем” један од најзначајнијих пројеката и ово је највеће улагање када је ријеч о пчеларству на подручју општине.

“Општина у пројекту учествује са око 28.000 евра, што је важан корак у развоју ове гране производње која ће бити окосница у пољопривредном развоју у перспективи”, додао је Савић.

Самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Дејан Голић истакао је да у општини има око 400 регистрованих пољопривредних произвођача и да је ова локална заједница за 2022. годину из буџета издвојила 100.000 КМ за подстицаје пољопривредницима.

“И у будућности ћемо издвајати у сарадњи са ресорним министарством, а углавном ћемо се базирати на пчеларство, производњу мљијека, воћарство и ванредне околности”, изјавио је новинарима Голић.

Предсједник милићког Удружења пчелара “Матица” Марко Томић изјавио је да су пројектом обухваћена 23 пчелара и да је ово прва локална заједница која добија опрему од донатора.

“Задовољни смо. Ово је опрема потребна сваком од нас. Пројекат је идеалан, очекујемо прилив нових чланова. Имамо већ три жене које су се пријавиле. Почетком маја стартоваће школа пчеларства која ће трајати годину дана”, изјавио је Томић.

Пројект менаџер Удружење за развој и афирмацију друштва “Нодас” из Сарајева Шемсудин Маљевић рекао је да су ово прве испоруке корисницима и да ће путем овог пројекта Удружењу пчелара бити усмјерено 12.000 евра за повећање капацитета.

“То ће им омогућити да сами производе репроматеријал, погаче или слично јер важно је да пчелари виде доброг и јаког партнера у Удружењу, и да би се повећало чланство. Путем пројекта имаћемо обуке за које ће бити објављен посебан позив”, изјавио је Маљевић.

Породица Гордане Стјепановић почела је да се бави пчеларством прије годину дана, захваљујући сину Милу који има 14 година и коме је комшија пчелар усадио љубав према овоме, из почетка за породицу, само хобију.

“Имали смо само пет кошница, а с овим пројектом се указала прилика да проширимо. Пројекат је повољан, исплатив, посебно за почетнике јер су улагања велика. Уписали смо се за кошнице, врцаље, погаче, одијела”, изјавила је Стјепановићева.

Милош Дукић, који се пчеларством бави од 2011. године и има око 20 пчелињих друштава, рекао је да је данас добио сандуке да би појачао друштва и основну опрему за побољшање квалитета рада и производње.

“Сваки пројекат овог вида побољшава ситуацију на подручју наше општине. Спријечиће одлив млађег становништва јер ово је додатна зарада”, изјавио је Дукић.

Општина Милићи, Удружење “Нодас” из Сарајева и Удружење пчелара “Матица” Милићи потписали су прошле године Меморандум о разумијевању чији је циљ развој пчеларства и производња меда на подручју ове локалне заједнице, путем пројекта укупне вриједности 80.000 евра.

Овим пројектом пчелари су подржани грантовима од 3.000 евра, а корисници су учествовали властитим средствима од 15 одсто. Удружења ће имати подршку од 12.000 евра, а такође ће учествовати са 15 одсто. Општина је учествовала са 35 одсто на укупну суму пројекта.

Пројекат “Заштитимо пчеле, спасимо еко-систем” финансира њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, уз супервизију организације “Хелп”, а суфинансијери су општина Милићи и Удружење пчелара “Матица”.

Извор: СРНА