Модрича: Отворен Пословно-предузетнички центар “Јабучик”

У Модричи је јуче отворен Пословно-предузетнички центар “Јабучик” за чије опремање су Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и општина Модрича обезвиједили 150.000 КМ. Начелник општине Модрича Младен Крекић истакао је да је задатак Центра да окупи пољопривредне произвођаче са простора Модриче, те да покрене откуп и прераду пољопривредних производа.
– Задатак локалне управе Модриче је да подржи рад Центра, који би у наредном периоду требало да прерасте у Земљорадничку задругу. Капацитет прерађивачких постројења која су постављена у оквиру Пројекта “Јабучик” је мали и он би требало да се вишеструко повећа, са развојем Центра и његовим прерастањем у пољопривредну задругу – нагласио је Крекић.
Крекић је  рекао је да су општина Модрича, Влада Републике Српске и Влада Швајцарске посредством Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ од 2015. године, када је покренут пројекат, до данас за санацију објеката складишта ЈНА у Модричи и набавку опреме за прераду и чување воћа и поврћа уложили укупно 385.000 КМ.
Руководилац Одјељења за провођење међународних пројеката ИРБ Републике Српске Мирко Бошњак рекао је да је та банка у оквиру Другог циклуса механизма финансирања пројеката интегрисаног одрживог локалног развоја у Српској, за Пројекат “Јабучик” у Модричи обезбиједила 92.000 КМ.
Технолог у Центру Татјана Стевановић рекла је да је постављена хладњача капацитета до 10 тона, сушара за воће, поврће и љековито биље капацитета једне тоне дневног сушења, те комплетна линија за прераду, дораду и паковање воћа и поврћа и њихових прерађевина. Стевановићева је напоменула да је укупан капацитет погона прерада 150 тона воћа и поврћа на годишњем нивоу. Од прерађивачких програма Стевановићева је истакла сушење воћа и поврћа, израду пекмеза, мармеладе и џема од шљива, као и киселих салата и ајвара.
– Сви производи су природни и без конзерванса, пастеризовани су, а квалитет првих производа је врхунски – рекла је Стевановићева.
Кооперантски однос са Центром је до сада успоставило 10 привредних субјеката и 40 нерегистрованих пољопривредника.

Извор: СРНА