Модрича: Смањен број грла али повећана количина млијека

Руководилац добојске Подручне јединице ресора за пружање стручних услуга Републике Српске Драгиша Марковић рекао је да се број грла и произвођача млијека смањује, док се повећавају количине произведеног млијека по грлу.
Марковић је рекао да је то резултат примјене савремених метода узгоја стоке и производње млијека.

“У области сточарства и производње млијека од почетка пандемије појавили су се бројни проблеми, од којих су најозбиљнији раст цијене репроматеријала”, рекао је Марковић у Модричи гдје је данас завршена Зимска школа за 80 мљекара регије Добој.

Он је рекао да је циљ школе да се сточарима – произвођачима млијека пренесу знања и вјештине у одгоју стоке и производњи млијека.

“Задовољан сам одзивом мљекара школи која је почела прије двије године и, са паузом усљед епидемије вируса корона, успјешно завршена за мљекаре из 11 општина добојске регије”, рекао је Марковић новинарима.

Он је истакао да се током пандемије није промијенио однос са пољопривредницима, са којима су остварени лични контакти на терену или у канцеларији у Добоју, гдје су могли добити стручни савјет и помоћ.

Мљекар Златко Вујић из мјеста Доња Вишња код Дервенте власник је фарме од 30 музних крава.

“Треба много напра, труда, знања и воље да би се у овом времену успјела сачувати фарма и унаприједила производња млијека”, рекао је 33 годишњи Златко.

Он је истакао да је у Зимској школи стекао нова знања, која ће примијенити на фарми коју је наслиједио од дједа и тако наставио традицију породице да се бави сточарством.

Зухрудин Зилић и Тареваца код Модриче има 20 музних крава.

“Прошле године имао сам 40 музних грла, али сам, због одласка дјеце у иностранство, морао да смањим њихов број да бих са супругом могао да одржавам фарму”, рекао је Зилић.

Полазницима школе данас су у Српском културном центру уручени сертификати.

Затварању Школе присуствовао је начелник општине Модрича Јовица Радуловић који је рекао да локална управа подржава произвођаче млијека кроз финансирање бројних пројеката, међу којима је Зимска школа за произвођаче млијека.

“Прошле године из локалног буџета исплаћено је 270.000 КМ подстицаја за 2021. и претходну годину, а ове године је у буџету планиран износ до 200.000 КМ да бисмо помогли мљекарима да превазиђу проблеме настале усљед епидемије вируса корона”, рекао је Радуловић.

Извор: СРНА