Мркоњић Град: Одржано стручно предавање о узгоју малина

За пољопривредне произвођаче у Мркоњић Граду данас је одржано предавање o теми “Технологија узгоја малина”. Предавач је био Бесим Табаковић, представник УНДП-а који је нагласио да је ријеч о воћној врсти чија се производња шири.
– На цијелом подручју Босне и Херцеговине садња малине је у експанзији и задњих неколико година производне површине су се удуплале и тај тренд не престаје – рекао је Табаковић.
Он је истакао да су произвођачи малина на предавању упознати са цијелим процесом узгоја малине.
– Овим предавањем обухватили смо цијели један процес од припреме земљишта, избора садног материјала, различитих модула садње, као и одржавања засада током вегетације. Такође смо говорили и о програму прихране и заштите малина, као и самој завршници сезоне и агротехничким мјерама послије бербе – казао је Табаковић.
Дијана Еремија, сарадник за пољопривреду у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, казала је да је Општина прошле године у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација УНДП-ом реализовала програм подизања засада малина за десет пољопривредника, гдје је за набавку садног материјала издвојено 50 хиљада марака.
– Добили су по 1.400 садница малина, око 1.200 стубова, систем за наводњавање и анализу земљишта. Њихово је само било да имају земљиште – рекла је Еремија.
Она је додала да је општина Мркоњић Град у ту сврху прошле године на Котору саградила и хладњачу за одлагање воћа. У општини Мркоњић Град у току је тендер за набавку 12.000 садница малине за десет нових пољопривредних произвођача који су прошли на јавном позиву за узгој малине. Предавање о узгоју малина је одржано у организацији Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град и у склопу манифестације Аранђеловдански вашар, која се одржава од 14. до 19. новембра.

Извор: Општина Мркоњић Град