Невесиње: Бројне могућности кориштења инвестиционих потенцијала у Херцеговини

Представници Развојне агенције Републике Српске посјетили су прошле седмице општине Гацко, Билећа, Невесиње и Љубиње гдје су представици ових локалних заједница савјетовани о развоју предузетничке инфраструктуре и могућностима промоције инвестиционих потенцијала.

Општина Невесиње располаже са опремљеном пословном зоном „Килавци“, те браунфилд локацијом „Касарна“ и спремна је да уз подршку Развојне агенције Републике Српске ради на промоцији своје инвестиционе понуде. Тренутно су овој општини у изградњи двије електране, једна фотонапонска и друга вјетроелектрана што отвара могућности поузданог снабдијевања електричном енергијом у тој општини.

Општина Гацко значајан потенцијал види у области пољопривреде и сточарства и брендирању препознатљивих локалних производа. Општина је спремна да разговара о давању под концесију 44 хектара земљишта у ову сврху а са представницима Развојне агенције Републике Српске разговарано је о могућностима повезивања са потенцијалним инвеститорима. Размишља се и о уређењу пословних зона, као и стављању у функцију неколико браунфилд локација за развој туристичке понуде. Значајан потенцијал постоји и у коришћењу нуспроизвода Термоелектране који би се користили у производњи грађевинског материјала.

С обзиром на то да општина Билећа има попуњене постојеће пословне зоне, а постоји интерес домаћих и страних инвеститора, општинска управа је савјетована о процесу мапирања локација за нове пословне зоне и понуђена је дугорочна подршка у реализацији мапирања.

Општинска управа Љубиње савјетована је о могућностима искоришћења постојеће браунфилд локације „Соко“ и зједничког рада на промоцији исте. Општина је изразила спремност за одређеном врстом подстицаја потенцијалним будућим инвеститорима, а постоји и могућност додатне подршке даљем развоју постојећих предузећа која се баве продајом прерађевина од пољопривредних производа и љекобиља кроз ширење мреже продаје.