Невесиње: Одржан Сајам домаћих производа

Сајам домаћих производа и ручних радиности „Плодови херцеговачког крша“, који је одржан у оквиру 144. Невесињске олимпијаде, окупио је велики број излагача на платоу Градске пијаце у Невесињу. Сајам је отворио начелник општине Миленко Авдаловић.
Произвођачи су на штандовима изложили млијечне производе, мед и пчелиње производе, алкохолна пића, козметику, накит и пуно других производа по којима је препознатљив херцеговачки крај.
Стручни жири којим је предсједавао проф. др Ранко Поповић са Пољопривредног факултета из Подгорице и два члана комисије Борислав Миливојевић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди из Требиња и проф. Грујица Вицо са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву и ове године одлучили су да приликом додјеле награда обухвате што већи број излагача.
Највећа посјећеност била је на штандовима, гдје се продавао мед и пчелињи производи. Прву награду у овој категорији освојили су истакнути невесињски пчелари Радмило Говедарица и Раде Радовановић. Друго мјесто припало је Љубиши Медану и Милану Манојловићу, а треће су подијелили Милош Рудан и Удржење мултипле склерозе регије Источне Херцеговине.
Ништа мања гужва није била ни на штандовима гдје су се пробали домаћи пршут и ракија. Најбоље пршуте имали су Милија Радојичић, Анђелко Вукотић и Бранислав Вукосав.
Најбољу домаћу ракију понудили су Радован Чоловић и Ристо Жерајић, који су сваком госту понудили по чашицу домаће шљивовице, друго мјесто у овој категорији припало је Слобу Пудару, Мирку Грубачићу и Жанели Пажин из Требиња. Треће мјесто подијелили су Срђан Вукотић и Александра Делић.
Најукуснија јела припремила је Данијела Вукосав, другу награду освојила је Добрила Говедарица, а трећу Невенка Лукета.
Сир из мијеха и кајмак су аутохтони невесињски производи који су све више на цијени. Вриједне домаћице су се и овог пута потрудиле да понуде ову храну која је незаобилазна на нашој трпези. Најукуснији сир из мијеха прави Мирјана Кравић. Другопласирана је била Драга Вукосав, а треће мјесто подијелили су Љубо Појужина и Маријана Савић.
Најбољи кајмак пробао се на штанду Мирјане Кравић и Маријане Савић, друго мјесто припало је Љубу Појужини и Добрили Говедарици, а треће Невенки Лукета.
Награда за најљепше уређени штанд припала је „Газдинству Влачић“ из Требиња чији је власик Божидар Влачић.
Жири је наградио све излагаче ручних радиности, а прву награду подијелили су Спасоје Ковач, Драго Таминџија, Бранислав Маунага, Рада Рупар и Драго Топаловић.
Захвалнице за учешће на сајму добили су Мљекара „Перфето“, „МДД Груп“, „Голф комерц“, „Газдинство Влачић“ и Аграрни фонд Требиње.
У ревијалном дијелу програма учествовали су КУД „Невесиње“, плесна група „Лет’с денс“ малишани из Вртића „Света Евгенија царица Милица“ и КУД „Јован Дучић“ из Требиња.
Организатори су истакли да је циљ ових окупљања да промовишу домаћу храну и производе.

Извор: Општина Невесиње