Ниш: Више од 200 привредника и представника развојних институција из региона и свијета тражи пословне партнере

Више од 200 предузећа, развојних агенција, привредних комора, локалних заједница и других институција које се баве развојем из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Турске, Аустрије, Пољске, Чешке, Њемачке, Јапана, Канаде и САД учествују у раду 8. Међународног форума о сарадњи, који је данас свечано отворен у Нишу. Форум традиционално организују Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије.

Отварајући форум, министар привреде Републике Србије Слободан Цветковић изразио је задовољство чињеницом да је главни циљ форума подршка развоју малих и средњих предузећа, не само кроз пословно повезивање већ и кроз повезивање науке и привреде.

„Министарство привреде Србије даје велику подршку развоју малих и средњих предузећа. Кроз четири програма, ове године за ове намјене предијелили смо 3,4 милијарде динара, махом бесповратних средстава. И данашња размјена искустава у оквиру форума имаће за циљ да унаприједи перформансе свих малих и средњих предузећа, да им сугерише шта су правци дјеловања у смислу имплементације информационих технологија, вођења рачуна о зеленој агенди, као и чвршћег повезивања науке и привреде”, истакао је Цветковић. .

Према ријечима замјенице директора Развојне агенције Републике Српске Марице Берић, Међународни форум о сарадњи изузетно је значајан и за Републику Српску која, као мала економија, настоји да се повеже са регионом али и шире.

„Европска мрежа предузетништва, у оквиру које се организују пословне сусрете, један је од механизама подршке нашој привреди, а сам форум осим повезивања привредника омогућава и повезивање институција за развој које разговарају о актуелним темама и проналазе нове смјернице за међусобну сарадњу. Сарадња Републике Српске и Србије јача из године у годину, а Србија је и најзначајнији спољнотрговински партнер и један од најзначајнијих улагача у Републици Српској”, рекла је Берић.

Изражавајући задовољство што се осми пут организује догађај овог формата Радош Газдић, директор Развојне агенције Србије, посебно се осврнуо на тему на проблем људског капитала који све значајније утиче на развој малих и средњих предузећа не само у Србији, већ и у региону и простору целе Европе.

„Вјерујемо да ће помоћ коју нудимо малим и средњим предузећима у том сегменту и увођењу иновација донијети неки нови искорак, како економији Републике Србије тако и економијама на које смо наслоњени, у овом случају Републике Српске“, нагласио је Газдић.

Централни догађај форума су пословни сусрети за предузећа и кластере, који се организују под окриљем Европске мреже предузећа, на којима компаније из Републике Српске представљају своје производе и услуге, проналазе међународне пословне партнере и успостављају контакте како би унапредили своје пословање и изашли на међународно тржиште.

У оквиру пратећег програма јуче је, уочи отварања форума, одржан панел на којем је разговарано о улозима стандардизоване услуге менторинга у унапређењу перформанси малих и средњих предузећа. Разматране су и могућности унапређења сарадње између локалних и регионалних развојних агенција из Републике Српске и Србије, као и искуства у раду технолошких паркова у Србији.

Данас ће у оквиру пратећег програма бити одржани панели на којем ће се разговарати о томе како обезбедити одрживи раст за мала и средња предузећа, позицију Југоситочне Европе у развоју напредних технологија, као и иновацијама као покретачу одрживог развоја.

Девети форум биће одржан у Републици Српској у новембру наредне године.