Нови Град: Мармелада из органске производње

Душанка Шурлан из Новог Града је, са плантаже шипка од четири дунума, обрала плодове уз помоћ породице, пријатеља и комшија и почела припрему мармеладе, за коју је потражња до сада била већа од произведене количине.
Шурланова је рекла Срни да ће дио плодова бити осушен и рекламно дијељен уз теглице мармеладе.
“Двије године сам мармеладу радила ручно, сада имам пасирку, а сав приход од продаје мармеладе планирам да уложим у рјешавање водоснабдијевања”, рекла је Шурланова.
Шурланова је 2015. године почела са подизањем плантаже шипка у Петковцу, на имању гдје је рођена.
“Прве саднице посађене су 2015, затим 2017. и 2018. године. Сада имамо три сорте на четири дунума, укупно 600 садница”, истакла је Шурланова.
Она је додала да ће за припрему мармеладе бити потребно скоро мјесец дана.
“Капацитет пасирке је 100 килограма, али прије тога ја кувам плодове у шерпи, па зато у једној тури иде око 15 килограма шипка”, објаснила је она.
Сав процес припреме мармеладе, прво кување плодова, два пасирања и затим кување мармеладе траје око 10 часова.
Шурланова је навела да до сада није имала проблема са продајом, већ да је потражња била већа од количине коју је имала, па ће ове године откупити и шипак из природе уколико буде заинтересованих понуђача.
“С обзиром на то да се шипак узгаја у органској производњи и да се мармелада припрема на традиционални начин, купци су заинтересовани. Купци воле домаћи производ и воле знати о цијелом процесу производње и плодова и мармеладе. Прве године сам подијелила сву мармеладу онима који су ми помогли. Ја ништа не бих могла сама без подршке своје породице и пријатеља, зато производ носи назив `Наше теглице`”, прича Шурланова.
Протеклих година, она је много учила о технологији узгоја шипка и припреми мармеладе.
“Двије године ми је требало да савладам технологију резидбе шипка. Платила сам стручњака Игора Петровића из Младеновца и научила. Сад услужно и ја радим резидбу”, навела је Шурланова.
Осим посла на плантажи, она себи нађе и сезонски посао, најчешће бербу воћа, па и овај приход улаже у свој посао.
Њена пословна идеја “Наше теглице”, којом је представила узгој и прераду шипка била је најбоља у акцелератор пилот-програму Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и награђена је са 3.000 КМ, што је Шурланова уложила за куповину пасирке.
Приход од продаје мармеладе и зараду од сезонских послова уложила је у уређење простора за рад у родној кући у Петковцу, а брат јој је помогао у реконструкцији простора планираног за сушару.
“Уз казан за кување, потребно ми је још да ријешим проблем воде. Одлучила сам да ове године рјешавам воду. Све што зарадим иде за воду и надам се да ћу успјети”, додала је Шурланова.
Ова Новљанка коју сви прије знају као Душку, истакла је да све вријеме има подршку породице и очекује да ће овај породични бизнис бити настављен.
“Кћерка Зорана студира агрономију и хортикултуру у Љубљани, трећа је година. Припрема дипломски рад о теми узгоја и прераде шипка. Ове године смо први пут пробали да циједимо уље из сјеменки шипка и она је узорак однијела на факултет на анализу. За сада стоје планови да ће се она након факултета вратити и наставити све ово, уз увођење новина”, истакла је Шурланова.
Шурланова је 2015. године, након што је дала отказ на послу, подигла прву плантажу шипка, а данас каже да се није покајала.
“Не одустајем. Иако смо имали прилику да одемо, нисмо отишли. Обожавам свој Нови Град. Кад кажем то и да сам задовољна, говорим искључиво у своје име, не ни у име своје породице, већ своје. Увијек кажем, мени довољно. Не очекујем много и задовољна сам оним што имам”, поручила је Шурланова.
Она је навела да је од почетка имала подршку супруга, три кћерке, мајке, свекрве, комшија и пријатеља.

Извор: СРНА