Нови Град: Расте интересовање за узгој малине

Интересовање за узгој малине расте јер је олакшан пласман, а откупна цијена повољна, рекао је стручни сарадник за воћарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.
– Предност је што је основна јединица за узгој малине један дунум, а уколико се испоштују све потребне агротехничке мјере, принос је 1,5 тона по дунуму, што је, уз цијену од 2,8 до 3,5 КМ, солидан приход – каже Јокић, који је стручњак у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.
Он је навео да је најзначајнији малинарски регион подручје Братунца и Сребренице, гдје постоји од 400 до 500 хектара засада малине, док је на подручју Поткозарја малинарство у почетној фази и заступљено је на 10 хектара.
Јокић је навео да је један од ограничавајућих фактора за подизање засада малине квалитет садног материјала.
– Узгајивачима скрећемо пажњу да морају да поведу рачуна да се користи сертификован садни материјал из расадника, а не из производних засада – истакао је Јокић.
Због велике потражње, на тржишту се може наћи много неквалитетног садног материјала, а у претходном периоду проблем су представљале и заражене саднице малине.
Још један ограничавајући фактор јесте припрема парцеле на којој би требало водити рачуна да се прије садње одстрани вишак влаге јер га малина не подноси.
– Наша служба је на располагању узгајивачима. Изласком на терен даћемо савјете како да се правилно обави свака фаза – рекао је Јокић.
Он је додао да је узгој малине подржан кроз републичке подстицаје од 30 одсто од улагања, додатних пет одсто уколико је ријеч о произвођачима млађим од 30 година и још пет одсто за произвођаче који имају формално образовање из пољопривредне праксе.  Ово се односи на комерцијална газдинаства, уз додатне подстицаје за продане малине, о чему извјештај подносе фирме којима се предаје малина.

Извор: СРНА