Брисел: Потписан Споразум о учешћу БиХ у програму „Конкурентност предузећа и малих и средњих предузећа (COSME) 2014-2020“

Cosme Programme

Замјеник предсједавајућег  Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписао је Споразум између Европске уније и Босне и Херцеговине о учешћу Босне и  Херцеговине у Програму Уније „Конкурентност предузећа и малих и средњих предузећа (COSME) 2014-2020“, саопштено је из Савјета мнинистара БиХ.
Укупан буџет Програма за период 2014-2020 износи 2,298 милијарди евра, а значајан дио средстава моћи ће да користе предузетници из БиХ. Општи циљеви овог Споразума су јачање конкурентности и одрживости предузећа, посебно малих и средњих предузећа, као и подстицање културе предузетништва и промовисање оснивања и раста малих и средњих предузећа.
Потписани споразум је велика шанса малим и средњим предузећима у БиХ за приступ фондовима и пројектима ЕУ, а главни корисници Програма COSME ће бити предузетници, посебно у малим и средњим предузећима, који ће имати користи обзиром на олакшан приступ фондовима за развој, средствима за консолидацију и раст њихових предузећа, као и грађани који желе основати свој бизнис (самозапослени), а који су суочени с потешкоћама у процесу успостављања њиховог властитог пословања, као нпр. млади и жене предузетнице.