Позив за изражавање интереса за додјелу грантова малим и средњим предузећима

Заједнички програм ЕУ и њемачке владе за подршку локалној самоуправи и економском развоју у БиХ – EU ProLokal – који проводи Њемачко друштво за међунардну сарадњу (GIZ), објављује позив за изражавање интереса за учешће у јавном конкурсу за додјелу бесповратних средстава.
Позив је отворен до 17.7.2016. за мала и средња предузећа и за развојна партнерства из метало-прерађивачког и дрвно-прерађивачког сектора, те пољопривреде, а која су регистрована у једној од 20 партнерских општина/ градова: Приједор, Прњавор, Дервента, Градишка, Лакташи, Козарска Дубица, Србац, Зеница, Грачаница, Брчко, Теслић, Тешањ, Жепче, Посушје, Широки Бријег, Груде, Љубушки, Прозор-Рама, Јабланица и Коњиц.
Овим позивом се жели утврдити заинтересованост за учешће у јавним конкурсима путем којих ће се у периоду између 2016.-2018. године вршити додјела грант средстава укупне вриједности од 4 милиона евра. Пројектне идеје које је потребно доставити у оквиру овог позива, треба фокусирати на побољшање приступа тржишту (домаћем и међународном), конкурентност, умрежавање и иновације, оптимизацију пословних процеса, побољшање квалитета, као и увођење нових метода у раду.
Укупна вриједност програма износи 13 милиона евра, од којих 9 милиона евра финансира ЕУ у оквиру пројекта “Опоравак малих и средњих предузећа у подручјима захваћеним поплавама и јачање њихове конкурентности на основу партнерстава за локални економски развој”, а преостала средства обезбјеђује њемачка влада.
Поред бесповратних средстава, програм ће пружити и низ мјера техничке помоћи у циљу повећања конкурентности одабраних партнерских општина и малих и средњих предузећа у овим општинама. Приоритет у додјели бесповратних средстава ће имати општине/предузећа која су погођена поплавама у 2014.
Већа конкурентност, повећани извозни капацитети и иновативне активности малих и средњих предузећа допринијеће њиховом бољем пословању, те отварању нових радних мјеста, а самим тим и побољшањем животног стандарда грађана.

Позив за изражавање интереса се налази овдје.

За више информација посјетите страницу www.еu-prolocal.ba.