Бања Лука: Пракса у боље опремљеним школским радионицама, али и у предузећима

Око 4500 ученика средњих стручних школа у Републици Српској у наредне три године похађаће практичну наставу у савремено опремљеним школским радионицама, а њих 1000 обављаће праксу и у предузећима  захваљујући програму Прилика плус који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а финансира Влада Швајцарске.
Директор Агенције Маринко Ђукић потписаће са партнерима у пројекту – Агенцијом за економски развој града Приједор, Развојном агенцијом Источно Сарајево, Агенцијом за развој малих и средњих предузећа Требиње, Агенцијом за развој малих и средњих предузећа Града Добоја и Градом Бијељина уговор о набавци  опреме за школске радионице и предузећа на којој ће ученици стицати практична знања и вјештине која тражи тржиште рада. Потписивање уговора обавиће се 15. децембра ове године у Бијељини.
Подршку за квалитетније извођење процеса практичне наставе добиће 17 средњих стручних школа у РС за 24 занимања, као и 70 предузећа из сектора пољопривреде и прераде хране, затим шумарства и прераде дрвета, машинства и металопрераде, електротехнике, те угоститељства и туризма. Такође, пројектом је обухваћена и обука 40 наставника практичне наставе, те 50 инструктора-ментора из предузећа, али и измјене курикулума, исхода учења, успостављање дневника рада путем којих ће се пратити рад ученика И сл.
Укупна вриједност пројекта је око 865.000 КМ, од чега је за набавку опреме, алата и материјала предвиђено близу 500.000 КМ.
Крајни циљ је да се унаприједи квалитет практичне наставе како би ученици по завршетку школовања имали знања и вјештине које одговарају потребама послодаваца.
Исти уговор биће потписан и са преосталим партнерима у пројекту – Машинским факултетом у Бањој Луци, Привредном комором Унско-санског кантона, Господарском/Привредном комором Града Мостара и Привредном комором Зеничко-Добојског кантона.