Сарајево: Представљен нови Програм ЕУ за локални развој и запошљавање вриједан 19 милиона евра

Делегација Европске комисије у БиХ представила је нови Програма ЕУ за локални развој и запошљавање вриједан 19 милиона евра. Циљ програма је побољшање животног стандарда, повећање запошљавања, побољшање социјалне укључености и квалитета живота грађана у подручјима погођеним поплавама и подручјима са великим процентом избјеглица, повратника и интерно расељених лица.
Програм представља наставак неких активности ЕУ Програма опоравка од поплава за подршку малим и средњим предузећима и локалном економском развоју у подручјима погођеним поплавама.
У наредне три године проводиће га три партнерске организације – GIZ, UNDP и ILO.
UNDP ће радити са локалним органима власти на побољшању њихових капацитета и стварању бољег окружења за економски напредак локалних заједница које су погођене поплавама, али и локалних заједницама са великим бројем повратника и расељених лица.
Активности GIZ-а биће усмјерене на развој приватног сектора, побољшање конкурентности микро, малих и средњих предузећа како би се побољшале прилике за запошљавање.
ILO ће развити и провести серију структуралних мјера за повећање запошљавања у сарадњи са  релевантним институцијама на ентитеском и локалном нивоу које су усмјерене на смањење незапослености и повећање запошљивости специфичних категорија у партнерским локалним заједницама.