Приједор: Јачање капацитета за подршку дрвокластеру

У склопу пројекта „РЕПРО“  у  петак 14.05.2021. године почели су адаптацијски радови на дијелу простора Агенције ПРЕДА-ПД у циљу креирања ресурсног центра. Успостављањем овог центра ојачаће се капацитети за подршку Кластеру „ДРВО-ПД” и пословним субјектима из приједорске регије.

“Ресурсни центар” ће пружати бесплатне консултанске услуге пословним субјектима  везане за многе теме као што су дигитални маркетинг, односи са јавношћу  и заштита личних података у току трајања пројекта. У  склопу овог центра на услузи ће бити и кориштење мултимедијалне сале и простора за рад за потребе пословних субјеката да се на најбољи могући начин представе постојећим и потенцијалним купцима, партнерима и инвеститорима. Такође, пословним субјектима ће на услузи бити и кориштење изложбеног простора у схоw роом-у ради личне презентације производа и услуга.

Површина простора Агенције обухваћена адаптацијом је око 200 м2. Адаптацијом простора Кластер „ДРВО-ПД“ и пословни субјекти са приједорске регије ће добити модеран простор за пословне сврхе. За потребе израде пројектне документације и адаптације простора ангажовани су локални добављачи.

Циљ пројекта „РЕПРО – Обезбјеђивање подршке пословању и извозу компанија из дрвопрерађивачког сектора у приједорској регији кроз креирање ресурсног центра“ је јачање конкурентности дрвопрерађивачког сектора на подручју Приједора, кроз иновативне приступе и унапрјеђивање пословне сарадње и умрежавања. Пројекат уводи нове технологије и ИКТ алате у пословању циљаних компанија, а активности се фокусирају на јачање капацитета циљаних компанија и пословног удружења Кластер „ДРВО Приједор“.

Укупна вриједност овог пројекта је преко 374.000 КМ, од чега је Европска унија кроз ЕУ4Бусинесс пројекат у Босни и Херцеговини осигурала бесповратна средства у износу од готово 300.000 КМ. Пројекат „РЕПРО“ реализује Агенција за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“, у партнерству са Кластером „ДРВО-ПД“ и предузећем „Гаврановић“ д.о.о. Приједор.

EU4Business је пројекат Европске уније који с циљем јачања економије БиХ подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој. Пројекат је вриједан 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (1,1 милиона еура). Пројекат заједно проводе GIZ, ILO и UNDP, од априла 2018. године до марта 2022. године. EU4Business је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ који подржава СР Њемачка. За више информација о EU4Business пројекту посјетите: www.eu4business.ba.