Приједор: Пшеницу сијати од 10. до 15. октобра

Пшеницу је потребно засијати у оптималним роковима, између 10. и 25. октобра, јер уколико се то учини касно усјев је нижи и обично рјеђи, а све то погодује развоју и расту корова.
Руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Данијел Егић рекао је да, ако сјетва касни, пшеница не завши фазе развоја које онда наставља у прољеће, због чега касни са развојем класа и зрна и тако улази у сушни период, што утиче на принос. Егић каже да у случају касне сјетве корјенов систем није довољно развијен.
Он је навео да је кукуруз најчешће предусјев и да произвођачи треба да бирају сорте кукуруза који ће доспјети на вријеме, да би била извршена квалитетна припрема земљишта и сјетва пшенице.
– Наша служба покушава урадити рејонизацију сорти пшенице кроз огледе да бисмо могли препоручити произвођачима која сорта најбоље успијева у појединим крајевима. Имамо сорте високог приноса, али се мора испоштовати агротехника – напомиње Егић.
Он је навео да у земљиште треба унијети довољно органске материје – стајњака који се заједно са двије трећине минералних ђубрива заорава, а једна трећина се оставља за прихрану пшенице.
– Служба ресора узима узорке земљишта, јер се без анализе не може обавити квалитетна прихрана, а уједно податке користимо за мапирање регије и у догледно вријеме знаћемо типове земљишта, чак и за поједине микролокације – рекао је Егић.
Наводећи да пољопривредне апотеке располажу довољним количинама сјеменског и другог репроматеријала за јесењу сјетву, Егић је подсјетио да ресорно министарство директно подстиче сјетву пшенице са 250 КМ по хектару, уз минимално засијаних 1,5 хектар, као и да обезбјеђује регресирано гориво и пет фенинга по килограму за производену и продату пшеницу.
Процјењује се да ће на подручју приједорске регије бити засијано око 3.000 хектара пшенице.

Извор: СРНА