Приједор: Радионица за водеће партнере INTERREG MED програма

Представнци Агенције за економски развој града Приједора-ПРЕДА, као једини учесници из БиХ, присуствовали су првом састанку и радионици за водеће партнере у оквиру хоризонталних и модуларних пројеката првог позива INTERREG MED програма. Састанак је одржан у периоду од 8-10. новембра у Ници у Француској.
Циљ овог програма је промоција одрживог раста у медитеранском подручју подршком иновативних концепата и праксе, те разумног кориштења ресурса подржавајући друштвене интеграције кроз интегрисани територијални приступ који се темељи на сарадњи. У програму учествује укупно 13 земаља (10 чланица EU и 3 IPA земље). Укупни буџет Програма износи 265 милиона евра и састоји се од 224 милиона евра из ERDF-a (Европски фонд за регионални развој), 9 милиона еура из IPA-e (Инструмент за претприступну помоћ) и националног кофинансирања).
Управни одбор INTERREG MED програма одобрио је четрдесет девет модуларних пројеката и осам хоризонталних пројеката у првом позиву. Агенцији ПРЕДА у партнерству са организацијама из Европске уније одобрена су два пројекта и то један модуларни и један хоризонтални пројекат. Разлика између ова два типа пројеката је чињеница да хоризонтални пројекти подржавају  модуларни приступ  стварајући везу између програмских циљева и појединачних пројеката, сакупљањем, развојем и дијељењем информација и резултата. Они неће утицати на  реализацију територијалних циљева, већ сакупљати резултате те олакшати пријенос знања и резултата модуларних пројеката на остатак заједнице.
Након радионице са водећим партнерима првог позива одржан је и kick off састанак хоризонталног пројекта TALIA на коме су се договорили времески рокови и излазни резултати реализације пројекта. Са друге стране састанак је омогућио да се сви чланови конзорцијума  узајамно упознају и  да се на најефикаснији начин поделе  задужења  која су дефинисана пројектом.

Извор: Агенција за економски развоја града Приједор-ПРЕДА