Прњавор: Гради се прва клаоница перади у РС

Прва домаћа клаоница перади у РС требало би да буде завршена до априла наредне године, што ће живинарима олакшати пласман меса на тржиште и отворити шансу за повећање производње.
Иницијатива за изградњу клаонице потекла је љетос од Удружења товљача пилића РС, које окупља око 100 фармера са подручја Српца, Прњавора и Дервенте, у којима је концентрисан највећи дио фарми пилића у Српској. Првобитни план је био да клаоница дјелује у склопу асоцијације удружених живинара, али је због недостатка финансија све препуштено приватном предузећу “Живанић ДС” из Прњавора.
– Клаоница је требало да буде заједнички пројекат живинара и фирме “Живанић ДС”, али због лоше финансијске ситуације у којој су фармери, од тога смо одустали и план да као удружење оснујемо акционарско друштво је пропао, јер није било финансијске помоћи државе – рекао је предсједник Удружења товљача пилића РС Душан Симић и додао да су фармери пружили подршку фирми “Живанић ДС”.
Власник фирме “Живанић ДС” Десимир Живанић каже да се одлучио на градњу клаонице јер им је неопходна да би заокружили комплетан процес производње пилећег меса.
– Клаоница је једина карика у ланцу производње пилетине која нам недостаје и с њом ћемо обезбиједити квалитет меса за извоз у ЕУ. Већ смо започели припрему документације, а преговараћемо се са комерцијалним банкама за кредит – рекао је Живанић.
Клаоница ће бити лоцирана у центру живинарске производње у Горњим Смртићима код Прњавора са капацитетима од 3.500 до 4.000 товних пилића на сат, што би на годишњем нивоу износило више од пет милиона пилића.
– Вриједност пројекта је око три милиона КМ и градња ће бити готова до априла наредне године. То ће бити прва домаћа клаоница у РС која ће фармерима обезбиједити сигуран пласман њихових производа током читаве године, казао је Живанић.
Према његовим ријечима, клаоница има још већи значај када се зна да је РС на корак од добијања дозвола за извоз пилећег меса у земље ЕУ.

Извор: SWOT