Рогатица: Одржано предавање за произвођаче органске хране

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и „Organic Control System“ д.о.о. прошле седмице су у Рогатици одржали предавање за пољопривредне произвођаче који су заинтересовани за сертификацију органске производње. Предавању су присуствовали произвођачи из свих дванаест општина које покрива Подручна јединица Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Присутни су имали прилику да се упознају са значајем органске пољопривредне производње и процедуром сертификације. Органска пољопривреда подразумијева производњу у складу са законом и стандардима и инспекцију цјелокупног производног циклуса од стране овлаштених организација.

„Органиц Цонтрол Сyстем“ је овлаштена контролна организација која се бави контролом и сертификацијом органске примарне биљне и животињске производње, прераде, сакупљања дивљих биљних врста, шумских плодова и печурака, увоза и промета органских производа.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, кроз Правилник о подстицајима, подржава произвођаче који имају сертификовану органску производњу и производњу у периоду конверзије.

Циљ органске пољопривреде је производња хране високог квалитета, која доприноси очувању животне средине, правилној исхрани и очувању људског здравља и развоју руралних подручја.

Извор: Општина Рогатица