Рогатица: Регионална пољопривредна изложба 23. и 24. септембра

Педесет друга по реду Регионална пољопривредна изложба „Рогатица 2016“ ове године биће одржана 23. и 24. септембра, а не првог викенда у мјесецу октобру, како је то уобичајено, одлучено је данас на састанку Организационог одбора. Још је речено да је ово временско помјерање уобичајено и да се дешава сваке године кад се одржавају избори у октобру.
У такмичарском дијелу пољопривредне манифестације излагаће се приплодна стока по врстама и категоријама (говеда, овце, козе и коњи), кромпир (сјеменски и меркантилни), те скоруп-кајмак.
У промотивном дијелу пољопривредне смотре излагаће се:
– традиционални домаћи производи породичних домаћинстава и пољопривредних удружења од млијека (сир, кајмак…), производи од воћа (џем, пекмез, сушено воће, сок, ракија…), пчеларски производи (мед, восак, прополис, матична млијеч…), домаћа кухиња и производи кућне радиности (плетени, везени, ткани и остали ручно рађени производи),
– индистријски производи хране (од меса, млијека и друго) и
– производи из Србије.
Трећи дио манифестације биће едукативног карактера и реализоваће се у форми стручних предавања за пољопривреднике.
Циљ одржавања изложбе јесте да узгајивачи приплодне стоке покажу достигнућа у побољшању пасминског састава, произвођачи сјеменског и меркантилног кромпира резултате свога рада, а произвођачи традиционалних производа да допринесу очувању традиције. И сви остали пољопривредни произвођачи у прилици су да овдје представе своје производе тржишту и јавности.
Одлуком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС манифестација је сврстана у ред од четири регионалне изложбе у Републици Српској, а обухвата произвођаче и производе Горње-дринске и Сарајевско-романијске регије, односно 14 општина: Пале, Хан Пијесак, Вишеград, Чајниче, Ново Горажде, Горажде, Фоча, Фоча/Устиколина, Пале/Прача, Источни Стари Град, Калиновик и Рогатица.

Извор: Општина Рогатица