Рудо: Расте број малинара

Под малином се ове године у општини Рудо налазило око 50 хектара земљишта а за двије године, и са овогодишњим новим засадима од 100.000 садница, убраће се око 1.000 тона овог јагодичастог воћа. Наглом развоју малинарства у овој и сусједним општинама сигурно доприноси и Земљорадничка задруга „Увац“ из Рудог која је, ових дана, почела експолоатацију око 300.000 садница из јединог расадника на овим просторима.
– Производе се једногодишње саднице а цијели процес се одвија под патронатом Пољопривредног факултета у Бањој Луци и Института за хортикултуру тако да садни материјал има увјерења о чистоћи сорте и његовој здравственој исправности па се на основу ове документације могу остварити општински и републички подстицаји – каже представник ЗЗ „Увац“ Ненад Љубојевић.
Задругари „Увца“ не брину за продају садница из расадника јер је већ уговорено 100.000 комада за Србију, 70.000 за општину Рудо и 30.000 садног материјала својим кооперантима.
– Није нимало лако произвести квалитетан садни материјал јер је у том послу потребно да се примијени низ најсавременијих агротехничких мјера. Видљиво је да су наше саднице чврсте и са бујном подлогом и корјеновим системом – додаје Љубојевић.
Чланови задруге у расаднику чупају саднице, док их други у пластенку орезују, броје и пакују како би их испоручили кооперантима и другим заинтересованим малинарима. Жељко Ристовић каже да се од малињака на четири дунума може сасвим пристојно попунити кућни буџет.
– Задовољство нам је да вадимо саднице у нашем расаднику. Овим послом и бригом о малињаку обезбједили смо посао на кућном прагу , не зависимо ни од кога и сами смо своје газде – каже Ристовић.
Увачка задруга је прошле године откупила 253 тоне свјеже малине. Базне саднице за расадник увезене су из Швајцарске. Задругари из Увца препоручују да се малињаци формирају од сорти виламет и микер а скептични су према полки, која се, како кажу, производи јефтино у Пољској а цијена плода је знатно нижа од овдје опробаних врста малина. Задругарство у Увцу има дугу традицију јер је још 1906. године овдје формирана прва земљорадничка задруга у Босни и Херцеговини.

Извор: www.capital.ba