Шамац: Субвенције за предузетнике

Општина Шамац наставља традицију подршке привредницима који обављају своје регистроване дјелатности на подручју општине Шамац на начин да је и ове године расписан Јавни позив за остваривање субвенција за предузетнике и правна лица у 2023. години, те за реализацију истог издвојена су средства из буџета у износу од 70.000 КМ.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је уприличио пријем 32 привредна субјекта који су се пријавили на наведени јавни позив и испунили услове прописане Правилником и са истима потписао уговоре о субвенционисању.

Милићевић је рекао да су ове године поред подршке запошљавању, подршке при набавци машина или опреме увели и додјелу Стартaп пакета за оне привреднике, предузетнике које започињу неку од привредних активности на подручју општине, како би им дали подстрек на почетку њиховог пословања и рада.

„Седму годину заредом кроз субвенционисање привредних субјеката на нашој општини пружамо подршку њиховом кроз подстицаје за ново запошљавање, набавку машина или опреме, изградња или реконструкција објеката (објекти за прераду пољопривредних производа, објекти за узгој оваца, објекти за слатководну аквакултуру),као и за одређене сертификате и подршку увођењу нових ИСО стандарда“, каже Милићевић, те је овом приликом позвао све привреднике да се наредне године јаве на Јавни позив.

Он је додао да је износу додијељених средстава усмјерен на начин да је за Стартaп пакете предвиђено до 3.000 КМ, за набавку машина или опреме износ је до 30 одсто од уложених средстава, а не прелази износ до 15.000 КМ те за запошљавање радника са средњом стручном спремом 1.000 КМ и са високом 1.500 КМ по новозапосленом раднику.

Он је подсјетио да је укупно 11 нових радника добило посао у четири привредна субјекта која су поднијела захтјев за ову врсту подстицаја.

Митар Милаковић, власник геодетске радње „Гео – Мит“ у Шамцу, каже да се пријавио на јавни позив за добијање подстицаја за набавку опреме за рад која је у области његовог пословања много кошта, те сматра да је јако битна  подршка локалне заједнице свим привредницима и предузетницима.

Извор: Општина Шамац