Шамац: Жетва пшенице у пуном јеку

На шамачком подручју жетва пшенице је у пуном јеку, док је жетва јечма практично завршена, а остала је само жетва зоби.
Начелник Одјељења за привреду у општини Шамац, Светозар Евђић подсјећа да су на подручју општине Шамац имали недавно један веома успјешан „Дан поља стрних жита“ гдје је било присутно 120 призвођача и агронома, те да је то био  врло квалиетан оглед, a  резултати то показују.
– Приноси јечма се крећу између 7,1 и 8,2 т по хектару, а приноси пшенице између 6,5 т и 9,26 т по хектару. Ријеч је о рекордним приносима и ово је још једном доказ да на нашем подручју уз врхунску технологију можемо остварити врхунске приносе и квалитет – каже Евиђић.
Евђић каже да су сви агротехнички пропусти у години као што је ова, дошли до пуног изражаја у негативном смислу, те све оно што нисмо урадили значајно се рефлектује на приносе.
– Посебан пробем, а то смо нагласили на одржаном „Дан поља“ је појава болести. Имамо потврде са Института за ратарство и повртларство Нови Сад, Пољопривредног института РС. Ријеч је о карантинским болестима, фузаризионог угинућа корјена и приземног дијела  стабла болести које нису досада барем у претходних 30 година причињавале зачајне економске штете. На појединим локалитетима дошло је до експанзије тих болести – каже Евђић.
Он је препоручио произвођачима да се држе плодореда, јер нажалост узак плодоред погодује ширењу ових болести.
– Практично инфектициони потенцијал остаје стално уколико се у плодоред не убаци соја или уљана репица у противном гајење стрних жита имаћемо све чешћу појаву ових болести. На парцелама на којима је дошло до појаве ових болести стрна жита се не препоручју наредне четири године – каже Евђић.
Евђић каже да ће о овом проблему заједно са пољопривредним институтом РС, стручним службама Министарства пољопривреде и општинским управама посебно разговарати у сврху што квалитетније припреме за јесењу сјетву.
Извор: Општина Шамац