Сарајево: Интензивнија сарадња са инвеститорима из Норвешке

Директорица ФИПА-е Милица Марковић је у сарадњи с амбасадором Босне и Херцеговине у Ослу Бакиром Садовићем одржала низ састанака с релевантним институцијама и компанијама у Норвешкој с циљем значајнијег представљање потенцијала БиХ у овом дијелу Европе.

У складу с анализом и планом ФИПА-е у наредном периоду фокус ће, између осталих тржишта, бити стављен на подручје Скандинавије и сарадњу с норвешким институцијама.

Једна од њих је Агенција Innovation Norway, најважнији инструмент Владе Норвешке за иновације и развој норвешких предузећа и индустрије. Договорен је наставак сарадње на организацији ИТ пословног форума за компаније из БиХ, као и наставак активности из марта 2020. године, с циљем отварања могућности за успоставу сарадње норвешких и наших компанија на развоју различитих софтверских рјешења.

Одржан је састанак с представницима компаније Greenstat на којем су представљене могућности и пројекти из енергетског сектора. Постоји велики интерес норвешких компанија за подручја хидро, соларне и енергије вјетра.

Ако се остваре неке од планираних инвестиције, Норвешка ће бити кључни сарадник у трансформирању БиХ из земље која користи енергију угља у земљу енергије која настаје из обновљивих извора.

У укупној производњи електричне енергије у БиХ, хидроелектране учествују са 26%, а термоелектране са 70%. Само је извоз електричне енергије у 2021. износио око 830 мил КМ, што је око 66% више него у 2020. години, а тренутно користимо око 36% укупних хидропотенцијала.

Марковић се састала и с представницима Норвешко-босанскохерцеговачке привредне коморе предвођене предсједником Мујом Хамзићем, те предсједником НББА Норвешко-босанскохерцеговачке пословне асоцијације Јаном Олссоном, те учествовала на конференцији под називом “Norwegian offshore wind and Europen energy independence” u organizaciji kompanije Energy Valley из Осла.

Извор: ba.ekapija.com