Сарајево: На корак до извоза садног материјала у Русију

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да се ускоро очекује наставак извоза садног материјала из БиХ на тржиште Руске Федерације.

Он је потврдио да ће представници фитосанитарне инспекције Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације у сарадњи са Управом за заштиту здравља биља БиХ и надлежним институцијама Републике Српске, у сриједу, 24. марта, извршити контролу код произвођача садног материјала Пољоагро из Шамца.

– Руски инспектори ће извршити надзор како би се произвођачу из Шамца омогућио извоз садног материјала, у вриједности већој од милион евра. Посебно је охрабрујућа чињеница да је ова компанија у 2021. години обезбиједила већу количину садница намијењених руском тржишту у односу на прошлу годину. Тако је ове године планиран извоз 500.000 садница јабуке и 300.000 садница брескве – истакао Кошарац.

Према његовим ријечима, надлежни руски инспектори ће ускоро извршити контролу и код компаније Адриа Хисхтил из Чапљине, која је и ове године исказала намјеру за излазак на тржиште Руске Федерације.

– Република Српска и Федерација БиХ имају перспективу за производњу садног материјала. Због тога је од великог значаја наставак пласмана домаћих производа на руско тржиште, како бисмо допринијели развоју домаће производње и побољшању спољнотрговинске размјене са Руском Федерацијом – рекао је Кошарац.

Он је позвао све произвођаче садног материјала у БиХ да се путем Управе за заштиту здравља биља БиХ обрате захтјевом за извоз својих производа на тржиште Руске Федерације.

Извор: ba.ekapija.com