Сарајево: Почиње друга фаза пројекта “Локална партнерства за запошљавање”

Након прве фазе административне и техничке евалуације 157 достављених пројектних приједлога и одабира 48 који су добили највеће оцјене, представници пројекта “Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини” (LEP) ће одржати  14 сесија обуке за 48 потенцијалних партнерстава како би им пружили смјернице и омогућили да на једнаким основама развију и доставе пуне пројектне приједлоге за додјелу грантова и тиме уђу у други круг евалуације пројеката.
У склопу 4 милиона евра вриједног LEP пројекта којег финансира ЕУ, а проводи Међународна организација рада (ILO), 3 милиона евра ће бити додијељено у облику директних грантова (неповратна средства) локалним партнерствима за запошљавање која укључују градове или општине, јавне службе за запошљавање, образовне институције, послодавце и невладине организације. Грантови у износу од 150 до 200 хиљада евра ће бити кориштени у сврху институционализације партнерстава, повећања запошљивања путем преквалификације незапослених, те за стварање нових радних мјеста са фокусом на жене, младе, мањинске заједнице, повратнике, интерно расељена лица.
Обука која ће бити одржана у Бањој Луци, Бијељини, Бихаћу, Мостару, Сарајеву и Тузли од 5. од 23. децембра садржи два модула који се односе на дизајн и технички садржај пројеката. Пројекат “Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини” је дио 19 милиона евра вриједног Програма за локални развој и запошљавање којег финансира ЕУ.
Листу водећих апликаната из 48 потенцијалних партнерстава, те географских локација и индустрија на које се њихови пројектни приједлози односе можете преузети ОВДЈЕ.

Извор: www.europa.ba