Сарајево: Представљен петогодишњи план пројекта „Фарма два“

У Сарајеву је данас представљен петогодишњи план Пројекта развоја тржишне пољопривреде /ФАРМА два/, који финансирају америчка и шведска влада, а намијењен је повећању конкурентности у сектору пољопривреде БиХ.
Замјеник директора ФАРМА два пројекта Мериха Манојловић рекла је да је укупна вриједност пројекта 16,3 милиона долара, од чега је 3,5 милиона долара намијењено малим грантовима у приватном сектору, а биће подржани сектори љековитог биља, мљекарства, меда, воћа, поврћа и прерадарства.
На округлом столу у Спољнотрговинској комори БиХ о теми “Дискусија о приоритетима за развојне интервенције” Манојловићева је навела да је одржано 11 оваквих скупова у цијелој БиХ, а циљ је да се добије што више података од јавног и приватног сектора из одређених регија о томе шта је потребно урадити за пољопривреду БиХ у наредном периоду.
– У свим регијама су се сагласили са правцем у којем пројекат иде. Фокус ће бити на тренинзима и техничкој помоћи институцијама које пружају стручне услуге у пољопривреди. Фокусираћемо се на стандардизацију производње, сертификацију и међународне стандарде за безбједност хране, промоцију на тржишту, повећање приступа тржишту – истакла је Манојловићева.
Она је додала да ће резултати свих састанака бити представљени на два финална – у Сарајеву и Бањој Луци.

Извор: СРНА