Сарајево: Представник РАРС на церемонији потписивања споразума о придруживању програму „Дигитална Европа“

Представник Развојне агенције Републике Српске присуствовао је јуче свечаноj церемонији потписивања Споразума о придруживању БиХ програму „Дигитална Европа“, који представља значајну прилику за унапређење дигиталне трансформације у готово свим секторима економије и друштва, укључујући дигитализацију јавних услуга.

С буџетом од 7,5 милијарди евра за период од 2021. до 2027. године, програм има за циљ јачање инфраструктуре и капацитета у кључним областима као што су суперрачунарство, вјештачка интелигенција, сајбер безбједност и дигиталне вјештине. Потписани споразум представља значајан корак ка унапређењу услова за рад и развој малих и средњих предузећа у области дигитализације и омогућиће правним и физичким лицима у Босни и Херцеговини да аплицирају за бесповратна средства Европске уније у области дигитализације и то под истим условима под којим ће се пријављивати и апликанти из цијеле Европе. Споразум су потписали комесар за унутрашње тржиште ЕУ Тијери Бретон и министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто. Споразум ће ступити на снагу ретроактивно од 1. јануара ове године.

Сам догађај је представљао прилику да се презентују и досадашњи резултати постигнути на овом пољу, било да се ради о релизованим пројектима, или о напретку који су постигле јавне институције на овом пољу.

Своја постигнућа су презентовали Технолошки парк “Интера”, Организација “Верлаб” и Агенције за идентификационе документе, исправе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), као и постигнути резултати у оквиру пројекта “Иновације и дигитализација малих и средњих предузећа у Босни и Херцеговини / EU4DigitalSME” који суфинансирају Европска унија (са 5 милиона евра) и њемачка влада (са 1,1 милион евра), а имплементира GIZ.

Прилику да чују детаље о самом програму, учесници су имали кроз учешће у радионици “Funding box” која је органзована у току самог догађаја, гдје су консултатни из ЕУ презентовали одређене позиве и принципе учешћа у јавним позивима у склопу овог Програма, механизме учешћа, модалитете финансирања и друге релевантне информације у вези са програмом „Дигитална Европа“.