Сарајево: Ускоро иницијатива за уговор о слободној трговини са Кином

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац састао се у сриједу у Сарајеву са делегацијом Министарства трговине Народне Републике Кине, коју је предводио директор Сектора за европске послове Ју Јуантанг.

На састанку је истакнуто да БиХ и НР Кина немају отворених политичких питања, те да су пријатељски односи добар основ за унапређење економске и трговинске сарадње у складу са потписаним споразумима и меморандума о сарадњи. Оцијењено је такође да постоји отворен простор за јачање сарадње у области туризма.

Кошарац је истакао да је за привредни сектор Републике Српске и Федерације БиХ од кључног значаја отварање нових тржишта, те да би БиХ требало да слиједи примјер Републике Србије, која је недавно потписала Уговор о слободној трговини са НР Кином, преноси сwот.ба.

– Опредијељени смо да наставимо јачати политичку и економску сарадњу са Кином, јер је она наш пријатељ и поуздан партнер. С тим у вези, у наредном периоду ћемо иницирати покретње процедуре за потписивање уговора о слободној трговини између БиХ и НР Кине, првенствено због бенефита за домаћи привредни сектор – поручио је Кошарац.

Представници Министарства трговине НР Кине истакли су да постоји заинтересованост кинеске стране за потписивање уговора о слободној трговини са БиХ, што би омогућило спољнотрговински промет више од 95 одсто производа без царине.

Разговарано је и о европским интеграцијама, при чему је Кошарац истакао да је за привредни сектори у Републици Српској и Федерацији БиХ важно да наставе са имплементацијом европских стандарда и да ЕУ остаје важан спољнотрговински партнер за БиХ.

На састанку је разговарано о извозу производа животињског поријекла, млијека и млијечних производа, те вина из Републике Српске и Федерације БиХ на кинеско тржиште, као и о могућности да НР Кина одобри унилатерални царински преференцијал за одређене робе из БиХ.

Договорено је да се у наредном периоду интензивирају напори како би се максимално убрзале потребне процедуре по питању извоза.

Тема састанка били су и актуелни и будући енергетски и инфраструктурни пројекти, при чему је истакнуто да су кинеске компаније задовољне пословањем на тржишту Републиике Српске и Федерације БиХ, те да су препознате као релевантни партнери за сарадњу.

Кошарац је упутио саговорнике да о конкретним активностима разговарају са надлежним институцијама у Републици Српској, која је отворена за кинеске инвестиције, као и у Федерацији БиХ, уколико постоји заинтересованост за то.

Изразио је посебну захвалност на донацијама НР Кине када је у питању санирање посљедица афричке свињске куге у Републици Српској и Федерацији БиХ, али и на несебичној помоћи у вријеме пандемије корона вируса.

Он је такође прихватио позив кинеске стране да почетком наредне године посјети НР Кину како би са надлежним институцијама разговарао о потписивању уговора о слободној трговини, као и унапређењу спољнотрговинске размјене између БиХ и НР Кине.

Извор: ba.ekapija.com